Loading...

MUZEJ NAUKE I TEHNIKE: Ulaz BESPLATAN, evo i do kad!

muzej nauke i tehnike

Jedan od najintrigantnijih kutaka Beograda otvara svoja vrata za posetioce u januaru. Do kraja meseca ulaz u Muzej nauke i tehnike je besplatan!

Tamo vas čeka stalna postavka, u galeriji Aleksandar Despić. Podeljena je na četiri celine: točak–mašina–motor, komunikacija, čovek i tehnika, mera i broj. Na postavci su prikazani predmeti koji svedoče o tome kako se nekada u Srbiji živelo i radilo. Saznaćete nešto više o starim tehnologijama i razvoju elektrifikacije u Srbiji, kao i o tome kako se i kuda plovilo parnim brodovima, kako se štampalo bez štampača, kako su izgledali prvi kompjuteri domaće proizvodnje ili zbog čega je Teslin asinhroni motor revolucionarni izum.

Tu je i postavka „Medicina u Srbiji kroz vekove“. Ona se nalazi u zgradi prve beogradske bolnice izgrađene u 19. veku, u ulici Džordža Vašingtona 19.
O dijagnostikovanju i lečenju različitih bolesti svedoče skeletni ostaci, patološki preparati, medicinski instrumenti, uređaji i aparati.

Na izložbi možete otkriti po čemu se razlikuju stari hirurški instrumenti od današnjih, ko je osnovao prve bolnice u Srbiji, čemu su služile „magijske formule″, kako se davala transfuzija krvi u prošlosti, kako se lečila tuberkuloza pre otkrića lekova protiv Kohovog bacila… Takođe, možete saznati i zašto se 19. vek smatra zlatnim dobom medicine, ko je izvršio prvu operaciju srca u Srbiji, kada je je počeo da se proizvodi jugoslovenski penicilin, ko je prvi došao na ideju transfera embriona.

Izložba vam pruža mogućnost da se upoznate i s ličnostima najzaslužnijih srpskih lekara koji su baš u ovoj zgradi, koja je danas sedište Srpskog lekarskog društva, lečili bolesnike primenom novih lekova i operativnih metoda.

U ovom periodu za posetioce neće biti dostupna Galerija igračaka i Naučna igraonica.

Radno vreme Muzeja je utorak – nedelja, od 10 do 18 časova!

Pogledajte OVDE kako da najlakše stignete u Muzej nauke i tehnike.

Možda vam se svidi

Nema komentara