Loading...

DANICA KRSTIĆ: „Strancima bih pevala po ceo dan, dok ne shvate…“

Danica Krstić

Kad Srbi procene da je neko dovoljno važan i vredan za njihov narod, njihovu istoriju i tradiciju, ne žale reči kojima će ga opisati. Koriste se najdragocenije i najfinije fraze da bi se njihovom lepotom dočarala bitnost te osobe. Tako i devojku koja sa ponosom Srbiju predstavlja pred Evropom nazivaju svakako. Ona je lepa kao anđeo ili kao srna. Nežna je kao kadifa i samo je u svilu i kadifu treba oblačiti, a srmom vesti njeno ime. Peva kao slavuj i to onaj najnadareniji. Ona je Danica Krstić i govorila je za „Oseti Srbiju“ o svojoj karijeri, o Srbiji i našoj etno muzici.

Rođena u Kragujevcu 1995. godine, Danica Krstić je tamo završila gimnaziju i muzičku školu „Dr. Miloje Milojević“ (smer violina). Trenutno je student treće godine Etnomuzikologije na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

Danica Krstić

Foto: Privatna arhiva

Danica Krstić održala je bezbroj humanitarnih koncerata. Članica je grupacije „Obnovimo sebe – podignimo Stupove“. Jedan je od najmlađih solista Radio Televizije Beograd. Srbija joj je zahvalna i na mnoštvu snimljenih pesama za arhiv Radio Beograda.

Krajem maja 2017. godine u prodaji se našao i njen prvi samostalni CD „Pod gorom se šetalo devojče“ (PGP-RTS). Sa svega šest godina pevala je na otvaranju Dečije Svetske olimpijade u Brnu. Međutim, nama je u pamćenju najsvežiji njen nastup sa Balkanikom na prošlogodišnjoj Evroviziji.

„Tek kad staneš na scenu shvataš odgovornost koju nosiš na plećima“

Kakav je osećaj predstavljati svoju zemlju na takvom takmičenju?

– Osećaj je, naravno, neverovatan. Čovek bude jako ponosan i kada stane na evrovizijsku scenu tek tada se osvesti i shvati šta zapravo radi i koliko je bitno da predstavi svoju zemlju na najbolji mogući način. U tom trenutku shvataš koju odgovornost nosiš na plećima. Mnogi podlegnu pritisku, ali ja sam stvarno zadovoljna time kako sam se izborila sa svim tim uticajima koji su nadolazili sa svih strana.

Predstavili ste Srbiju i u „Evropskoj pesmarici“ koja je bila posvećena stogodišnjici Prvog svetskog rata. Pesma „Sama“ probudila je mnogo emocija. Koji je bio Vaš prvi utisak kad ste čuli ovu kompoziciju i kada ste videli montiran spot?

– Mom oduševljenju nije bilo kraja! Iskreno, nisam navikla da Vladimir Graić piše takvu muziku, ali ovog puta nije iznenadio samo mene, već i širi auditorijum. Kada sam došla u studio da preslušam demo verziju pesme, do kraja pesme sam već plakala i samo želela što pre da uđem u studio, da je snimim! Sve ono što smo mi doživeli za vreme procesa pravljenja pesme, uspeli smo da prenesemo i na publiku. Zato mislim da je pesma i izazvala takve reakcije kod ljudi. Takođe, kada ste pomenuli spot, treba naglasiti da je Petar Stanojlović uradio sjajan rediteljski posao kao i svi ostali koji su učestvovali. Tu su Una Saga Serbica, Viva Vox, Vlada Panović, Momčilo Stanojević, Bora Dugić… Najveću zahvalnost za realizaciju celog projekta dugujemo samo RTS-u.

„Mladima treba dati više medijskog prostora“

Šta za vas predstavlja srpska tradicionalna muzika? Kako biste je najbolje opisali strancima i kojom biste je pesmom predstavili?

– Tradicionalna muzika, prema mom mišljenju, predstavlja našu kulturu i identitet. Zato se i borim svim snagama za njeno očuvanje. Iskreno, ne znam kako bih je opisala jednom strancu, čini mi se da bih mu pevala po ceo dan dok on sam ne shvati koliko je lepa i bogata. Zbog tolike raznovrsnosti ne bih mogla da se opredelim za jednu pesmu.

Šta bi, prema Vašem mišljenju, trebalo da uradimo da bi mladi više zavoleli izvornu srpsku muziku?

– Mislim da, za početak, mladima treba da se dâ više medijskog prostora. Ima mnogo talentovanih mladih ljudi koji se bave našom tradicionalnom muzikom, ali sistem ih ne raspoznaje kao takve, jer jednostavno nisu dovoljno komercijalni. Smatram da bi im tako nešto dalo vetar u leđa i mislim da ih ima i više nego dovoljno, samo nemaju mogućnosti da se u dovoljnoj meri predstave javnosti.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

Preporučite našim čitaocima tri destinaciju u Srbiji koje bi trebalo da obiđu.

– Mislim da je jako teško svesti na tri destinacije, jer je Srbija toliko bogata prelepim predelima, manastirima, arheološkim nalazištima i raznim turističkim lokacijama! Ali neka to budu Đavolja varoš, arheološki lokalitet Vinča i manastir Mileševa.

Zabranjeno preuzimanje, kopiranje ili bilo kakvo drugo korišćenje

teksta ili fotografija bez dozvole sajta Oseti Srbiju.

Pročitajte Uslove korišćenja.

Možda vam se svidi

Nema komentara