Loading...

CRKVA SVETOG GERHARDA: Vršački ponos koji tornjevima gordo dodiruje oblake

Crkva Svetog Gerharda - Vršac

Idući Srbijom, osim zanosne prirode, putnici ubrzo primete versku šarenolikost. Imamo pravoslavne crkve i hramove, kao i katoličke. Tu su i protestanti, baptisti, džamije, sinagoge, pa i budistički hram. Vojvodina obiluje katoličkim crkvama, a jedna od najlepših nalazi se u Vršcu. Reč je o kapitalnoj građevini iz 19. veka. Crkva Svetog Gerharda nikada nije bila sedište biskupa, ali zbog veličine i izgleda često je nazivaju ‘katedralom’.

Sve je počelo kad su otišli Turci

Osmanlije nisu dozvoljavale nikakvu velelepnu gradnju. Tako su za vreme njihove vlasti uglavnom građene kolibice. Međutim, kada su napokon otišli sa prostora Vojvodine, Vršac je postao deo Tamiškog Banata sa sedištem u Temišvaru. Početkom 18. veka počela je kolonizacija Nemaca iz doline Mozela, a oni su bili čuveni vinogradari. Tako je došlo do toga da je danas Vršac član Evropske asocijacije gradova vina „Recevin“.

Crkva Svetog Gerharda - Vršac

Foto: Oseti Srbiju

Srbi su novim komšijama dali zemljište da izgrade sebi bogomolju. Kamen temeljac za prvu katoličku crkvu položen je 1728. godine, za vreme pape Klementa Dvanaestog.

Međutim, kako je sve više katolika naseljavalo Vršac, bila im je potrebna veća crkva.


Duša vojvođanske jeseni

U saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine i agencijom Veselinov Tourism Consulting – VTC grupa novinara obišla je brojne atrakcije širom Vojvodine. U okviru promo ture „Duša vojvođanske jeseni“, osetili smo Srbiju i po ko zna koji put smo se oduševili njenim bogatstvom.

Vršac nas je ugostio i priredio nam užitak za sva čula. Među brojnim znamenitostima koje smo videli jeste i Crkva Svetog Gerharda.


Crkva Svetog Gerharda: Brza gradnja velelepne „katedrale“

Dve i po godine (1860-1863) trajala je izgradnja Crkve Svetog Gerharda. Neogotska građevina i danas dominira panoramom ovog vojvođanskog grada.

Vršačka katedrala može lepotom i veličinom da se meri sa najčuvenijim rimokatoličkim crkvama na svetu. Kada je nepoznati arhitekta pravio plan za izgradnju, imao je ideju da crkva bude dugačka koliko bude i visoka. Međutim, tornjevi su visoki 63 metra, a crkva svetog Gerharda dugačka je 61 metar.

Glavni oltar rađen je 1863. godine u Beču. U radionici umetničkog stolara Jozefa Štraudingera oslikao ga je Peter Johan Gajger, profesor bečke Akademije.

Nameštaj je bogato rezbaren, zidne i oltarske slike dopunjuju predivnu atmosferu u crkvi, a tu su i vitraži. Napravljeni su od čuvenog luksuznog Murano stakla.

Klasičnu eleganciju Crkva Svetog Gerharda obogaćuje moćnim orguljama. Zbog njih su u ovoj bogomolji nastupali brojni horovi i poznati operski pevači. Reč je o pneumatskim dvoručnim orguljama sa 35 registara iz temišvarske firme Karla Vegenštajna i sinova iz 1913. godine. Imaju čak 2.810 cevi, a njihovo štelovanje je izuzetno osetljivo. Poslednji put su popravljane 1997. godine.

Možda vam se svidi

Nema komentara