Loading...

Fijakerijada u Surduku sprema iznenađenje za ljubitelje konja

fijakerijada

Dvadeset peta jubilarna fijakerijada u Surduku održaće se na terenu fudbalskog kluba „Borac“ u nedelju 30. septembra, u organizaciji konjičkog kluba „Conversano“.

Ovaj događaj je završna fijakerijada u Srbiji u 2018. godini. Takmičiće se konji u kategorijama dvopreg i četvoropreg na kapije na 1500m, koji su u ovoj godini osvojili najveći broj poena. Nakon Surduka, održaće se još jedno završno takmičenje za dvopreg na sajmu konjarstva “HorseVille” u Novom Sadu u oktobru. Tamo će proglasiti pobednika i dodeliti mu zlatnu potkovicu. Na fijakerijadi u Surduku biće predstavljeni konji iz 45 konjičkih klubova u Srbiji. Oni su na osnovu rezultata na ovogodišnjim takmičenjima po broju poena stekli uslove da učesvuju.

fijakerijada

Foto: Promo

Fijakerijada u Surduku ugostiće više od 100 grla i oko 45 zaprega. Prisutni će moći da uživaju i u revijalnom delu u okviru kog će biti prikazani najlepši lipicaneri iz cele zemlje. Na revijalnom delu ocenjenju se hod grla, ponašanje konja, izgled zaprege.

 

Fijakerijada će ugostiti NAJSKUPLJEG lipicanera

 

Lipicaneri se smatraju najpametnijom rasom konja, dobre ćudi, lakom za dresuru. Rasa je nastala i dobila ime oko 1580. godine po ergeli Lipica u današnjoj Sloveniji, gde su se konji uzgajali za austrijski dvor. Ono što je veoma karakteristično i zanimljivo jeste da su mladi ždrebci lipicanera crni, a tokom odrastanja dlaka iz crne postepeno prelazi u belu, dok ne postanu potpuno beli. Prosečna cena lipicanera je od 500, pa sve do 5000 evra.

fijakerijada

Foto: Promo

U vlasništvu organizatora Fijakerijade u Surduku je lipicaner Maestozo Trumpeta. On nosi titulu apsolutnog šampiona sedam godina unazad. Njegova vrednost se smatra neprocenljivom. Jedan je od najboljih konja na svetu u poslednjih 200 godina – izjavila je Jovana Turaković suvlasnica konjičkog kluba „Conversano“.

U okviru programa članice konjičkog kluba „Mirela“ iz Belegiša će izvesti ples na konjima.

Na događaju će učestvovati i folklorni ansambl „Branko Marković“, tamburaški orkestar „Dema Miro“, mažoretkinje i udruženja žena iz čitavog Srema koje će izložiti svoje proizvode.

fijakerijada

Foto: Promo

Možda vam se svidi

Nema komentara