Loading...

RADOST EVROPE: Beograd uskoro ponovo postaje DEČIJA PRESTONICA (VIDEO)

Radost Evrope

Radost Evrope“ ustanovljena je davne 1969. godine. Najveća je i najstarija međunarodna manifestacija dečijeg stvaralaštva. Skoro pola veka Beograd još više postaje svet početkom oktobra kada mu pristižu deca iz Evrope. Skoro da nema evropske zemlje čija deca, u ovih 49 godina trajanja manifestacije, nisu bila gosti Beograda.

Ti dani, čini se, služe da nam razvesele početak jeseni. Klinci se druže i zabavljaju, upoznaju se sa drugim kulturama, igraju, pevaju, glume, a Beograd postaje dečija prestonica Evrope.

Svaka beogradska škola postaje domaćin jedne evropske zemlje, pa naši dragi gosti bivaju smešteni u porodicama svojih vršnjaka. I možda u početku neće moći da se snađu i da razgovaraju „kako treba“, ali deca su to… Snaći će se i to prijateljstvo će im trajati dugo.

„RADOST EVROPE“: Da li je lepši karneval ili svečani koncert?

 

Beograđani oduševljeno čekaju najpre Karneval, kada se svečana povorka kostimirane dece kreće centrom grada. Ponosni i veseli dozvoljavaju nam da se upoznamo sa njihovom tradicijom, ali i njihovim umećem. Ići će od Trga Republike do Kalemegdana, a posetiće i divni beogradski zoološki vrt.

Potom počinju Susreti prijateljstva, desetominutni koncerti kojima se grupe predstavljaju.

Da bi „Radost Evrope“ bila radosna, tu je i Sportski dan, kada svi učesnici uživaju u zabavnoj ponudi naše prestonice. Okupiće se na beogradskom moru, Adi Ciganliji, gde će uživati uz odbojku, košarku i mali fudbal.

A na kraju uživamo mi – gledaoci, u Svečanom koncertu – i to u Sava Centru. Svaka grupa se predstavi jednom numerom, a publika upija raznolikost i šarenilo…

 

49. međunarodni susret dece – „RADOST EVROPE“

 

Ovogodišnja „Radost Evrope“ biće posvećena zaštitni životne sredine, jer je to tema koja povezuje decu celog sveta. Prioritet je, kako kažu organizatori, da se kod dece razvije ekološka svest. Slogan ovogodišnje manifestacije glasi: „NEK PLANETA BLISTA“.

Želja nam je da deca i njihovi pedagozi inspirisani prirodnim lepotama, energijom sunca, talasa, vode, vetra, reciklažom ili slobodnim tumačenjem slogana manifestacije pripreme svoje numere za Gala koncert – navodi se u saopštenju,

Pogledajte koje sve umetničke dečije grupe dolaze u Beograd – OVDE.

Znate li šta je REČNIK PRIJATELJSTVA?

 

Jedno od najpoznatijih pera Srbije, slavni Duško Radović, napisao je „Rečnik prijateljstva“. Povodom prvog Susreta dece Evrope odabrao je 15 najlepših reči za decu:

  • Dete, Evropa, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda i sunce

Da li biste vi uvrstili još neku reč? 🙂

Napišite nam u komentaru.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Rade 1 godina pre Odgovor

    Rođen sam varljive zime 1968 -me u Beogradu.
    Radost Evrope je uvek bio ponos slobodarskog Beograda i Srbije.
    Svaka čast.