Loading...

PARNO KUPATILO SE OBNAVLJA: Stižu lepe vesti za Dorćolce!

Parno kupatilo

Na mestu nekadašnjeg turskog amama na Dorćolu, na čijim su ruševinama braća Krsmanović 1886. godine podigla parno kupatilo u novom objektu, Turci će, vek i po kasnije, obnoviti ceo ovaj kompleks.

Zapušteno parno kupatilo, koje je sve do zatvaranja pre desetak leta, korišćeno onakvo kakvim su ga napravila braća iz ove ugledne beogradske trgovačke porodice, sada se tretira kao „zajedničko nasleđe Srbije i Turske“, bez obzira na to što su Osmanlije napustile prestonicu 19 godina pre gradnje novog zdanja.

Prema Protokolu, potpisanom 2019. godine između predstavnika Ministarstava kulture Srbije i Turske, dogovorena je izrada projekta konzervacije ove zadužbine od oko 1.387 kvadrata, za koje su turski stručnjaci već izradili idejni projekat.

Spomenik kulture se obnavlja!

Zvaničnici Srbije i Turske ovaj objekat okarakterisali su kao „zajedničko nasleđe“, s obzirom na to da je dorćolsko parno kupatilo, prema nekim istorijskim zapisima, izgrađeno još 1830, kada su Osmanlije vladale našim teritorijama. Mada, prvi pomen javnog kupatila na ovoj lokaciji potiče iz turskog plana 1863. godine, kao „Mali amam“. Tursko kupatilo imalo je stari amam, prostor u kome su se nalazili tuševi, saune, bidei, bazen, ali i deo za masažu.

Zanimljivo je da je još 2001. godine donesena Odluka prema kojoj je parno kupatilo proglašeno spomenikom kulture, sa zadržavanjem njegove prvobitne namene, zabranom dogradnje, pregradnje i nadgradnje.

Međutim, 20 godina kasnije, Srbija i Turska podelile su aktivnosti oko uređenja ovog kompleksa. Kako je „Novostima“ rečeno u Ministarstvu kulture i informisanja, Turska će obezbediti sredstva za projektovanje i izvođenje radova, dok će Srbija pribaviti potrebne dozvole i uslove za organizaciju gradilišta.

Parno kupatilo postaje učilište?

Parno kupatilo
Parno kupatilo braće Krsmanović, Foto: Google Maps Printscreen

Ovaj objekat, koji je nekad okupljao ugledne ljude ondašnjeg Beograda – trgovce, profesore, boeme – sada je u nezavidnom stanju. U resornom ministarstvu ističu da je neophodno sanirati krovnu konstrukciju, restauraciju svih fasada, kompletnu zamenu svih instalacija i uvođenje novih, ali i adaptaciju prostora za potrebe korišćenja objekta za nove namene.

Ostaci građevine na Dorćolu biće restaurirani i prezentovani kao muzejska postavka, a deo objekta biće uređen kao višenamenski prostor za zajedničko korišćenje i realizaciju različitih kulturnih programa. Ceo kompleks, kako se najavljuje, u budućnosti će biti i prostor za učenje turskog jezika, kao i za kulturno-umetničke programe Turske i Srbije.

Deo objekta koristiće Institut „Junus Emre“ Republike Turske za aktivnosti koji se odnose na kulturu, umetnost i učenje turskog jezika – navode u Ministarstvu. – Drugi deo objekta koristiće Muzej savremene umetnosti, za potrebe programskih aktivnosti budućeg Centra MSU koje će biti usmerene na oblasti savremenog umetničkog stvaralaštva – likovne umetnosti, film, muzika, igra

Poslednjih decenija, ovo parno kupatilo kršteno je kao „Dunav“, ali je poseta bilo sve manje. Vrata objekta su zatvorena već deceniju i po.

Izvor: Novosti

Možda vam se svidi

Nema komentara