Loading...

STARA PAZOVA: U kući heroja nošnja stara sedam vekova!

Stara Pazova šalje lepe vesti! Naime, zavičajna kuća narodnog heroja, Janka Čmelika nakon trogodišnjeg renoviranja otvorena je za turističke posete.

Janko Čmelik, Slovak iz Stare Pazove, steljan je 1942. godine u narodnooslobodilačkom ratu u 37 godini života. On je nakon kapitulacije jugoslovenske vojske odveden je u zarobljenički logor u Nemačku odakle je pobegao u junu iste godine. Uprkos strašnom mučenju (skidana mu je koža sa leđa i svrdlom su mu bušene kosti na nogama) nije izdao saradnike. Janko Čmelik je streljan 12. maja 1942. godine u Sremskoj Mitrovici. Za izvanredno hrabro držanje pred neprijateljem proglašen je za narodnog heroja 25. 10. 1943. godine.

Janko Čmelik
Foto: Turistička organizacija Stare Pazove

Postavka vezana za narodnooslobodilačku borbu Janka Čmelika broji čak 2.000 eksponata. Osim nje, u cilju obeležavanja jubileja 250 godina od dolaska Slovaka u Staru Pazovu, otvorena je izložba tradicionalnog odevanja Slovakinja kao njihove najznačajnije etničke specifičnosti. Možete videti bogatstvo materijala, boja, šara, ornameneta i ukrasa koji su nošeni još pre nekoliko vekova. U okviru postavke izložena je i nošnja koja je stara čak 700 godina. Ova jedinstvena nošnja isključivo je nošena u Staroj Pazovi i Slankamenačkim vinogradima. Bogata zbirka narodnih nošnji biće zvaničan deo turistučke ponude opštine Stara Pazova.

Stara Pazova kao mešavina kultura

U kući se takođe nalazi i etnološka postavka vezana za život staropazovačkih Slovaka i Srba. Tu možete videti kako su se dve kulture mešale. Vidite šta su Slovaci i Srbi preuzimali jedni od drugih na polju ishrane, načina života i oblačenja.

Zavičajna kuća Janka Čmelika proglašena je nacionalnim nepokretnim kulturnim dobrom od značaja i nalazi se pod zaštitom države.

Tim povodom direktorka Turističke organizacije Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković naglasila je da je ovo veoma značajan lokalitet ne samo za turiste već i za celu državu jer pokazuje kakvu bogatu muzejsku zbirku može da izrodi mešanje kultura i običaja lokalnog stanovništva. Dodala je da je kuća Janka Čmelika simbol patriotizma i borbe za njegovo očuvanje.Zavičajna kuća nalazi se u Staroj Pazovi u Ulici Janka Čmelika br.62. Otvaraće se za najavljene grupne posete. Posetioci će pored etnološke i istorijske tradicije moći da uživaju u tradicionalnim i jedinstvenim pazovačkim specijalitetima. Za vise informacija nadležna je Turistička organizacija opštine Stara Pazova.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Petar 3 godine pre Odgovor

    Pazova je prelepa a i tako je blizu bga a slabo kome padne napamet da je obidje! Steta! 🙁