Loading...

MUZEJ VUKA I DOSITEJA: Šetnja kroz život srpskih velikana

Muzej Vuka i Dositeja

Četvrtak i subota – to su dani kojima su večeri u Beogradu čarobne. Ne, nije vreme ništa posebno lepše, niti su ljudi bog-zna-kako drugačiji. Tim danima Muzej Vuka i Dositeja radi do čak 8 sati uveče. Zato su četvrtak i subota idealni za šetnju kroz centar Beograda. Najpre natenane prođite najpoznatijom beogradskom pistom – Knez Mihailovom ulicom… Razgledajte izloge i novogodišnje ukrase i pojedite pečeni kesten, a onda krenite ka Studentskom parku. Odande se pored turbeta Šejh Mustafa Paše spustite do ugla Višnjićeve i Gospodar-Jevremove. Otvorite drvenu kapiju i zakoračite u prošlost.

Muzej Vuka i Dositeja

Foto: Oseti Srbiju

Muzej Vuka i Dositeja

Memorijalni muzej je posvećen dvojici velikana srpske kulture. Dositej Obradović bio je prosvetitelj i prvi srpski ministar prosvete, a Vuk Stefanović Karadžić reformator srpskog jezika i tvorac srpskog književnog jezika.

Muzej se nalazi u jednoj od najstarijih zgrada u Beogradu. Podignuta je u prvoj polovini 18. veka, a pretpostavlja se da je bila namenjena tadašnjem beogradskom defterdaru – turskom upravniku riznice. Arhitekte kažu da je reč o tipičnoj balkanskoj kući pravougaone osnove. Imala je orijentalnu podelu kuće – na ženski i muški deo, a i danas se u enterijeru nalazi očuvana divanhana – klupe u obliku ćiriličnog slova P, hoklice i niski stolovi, za kojima su sedeli muškarci, pušeći i uživajući u priči i čaju.

Muzej Vuka i Dositeja

Divanhana u Muzeju Vuka i Dositeja, foto: Oseti Srbiju

Kuća je više puta menjala namenu i vlasnike. U periodu od 1809. do 1813. godine, u njoj je radila Velika škola koju je osnovao Dositej Obradović. Bila je to prva viša prosvetna ustanova u Srbiji, koja će se kasnije razviti u univerzitet. Vuk Karadžić bio je jedan od prvih 20 učenika, stoga je bilo logično da se njihove zbirke ujedine i da se 1949. godine osnuje Muzej Vuka i Dositeja.

Muzej Vuka i Dositeja

Foto: Oseti Srbiju

Šta sve čuva Muzej Vuka i Dositeja?

U Muzeju na Dorćolu čuva se ono najvažnije – duša. Čim kročite u dvorište i krenete kamenom stazom ka ulazu za posetioce, zagledani u stare prozore ovog zdanja, osetićete to nešto. Neobjašnjivo. Ali snažno.

A kad uđete u Muzej Vuka i Dositeja, videćete da to nije tek neka ustanova. To je Kuća, u pravom smislu te reči. Topla, puna mirisa, uspomena i osećanja. Ako se zamislite bar na tren moći ćete da ‘vidite’ dostojanstvene učitelje i radoznale đake onog vremena…

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

Naravno, pored silnih osećanja utkanih u zidove ove zgrade, u Muzeju se nalaze i dve veoma važne zbirke.

Starija i bogatija je Vukova zbirka. Oformljena je još krajem 19. veka, kada je Mina Karadžić-Vukomanović, ćerka čuvenog reformatora, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji. Vukova ostavština izlagana je u Narodnom muzeju u okviru Vukove spomen-sobe. Deo Vukove zaostavštine, posebno nameštaj, nestao je ili uništen 1915. godine kada je prilikom austrijskog bombardovanja Beograda pogođena i zgrada Narodnog muzeja, kao i za vreme okupacije. U zbirci se danas čuvaju lični i porodični predmeti Vuka Karadžića, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa. Tu su njegove diplome, štaka i štula, naočari, pa čak i pramen kose. Njega je sačuvala ćerka Mina, na čijim rukama je izdahnuo.

Za razliku od Vukove, u zbirci Dositeja Obradovića nema ličnih predmeta. Uništeni su u požaru još 1813. godine. Zbog toga se deo muzejske zbirke koja se odnosi na njega uglavnom zasniva na likovnim prilozima, arhivskoj građi, Dositejevoj prepisci i knjigama, među kojima su prva izdanja njegovih dela.

Šetajući od prve diplome Vuka Karadžića, pa do „Sovjeta zdravago razuma“ Dositeja Obradovića iz 1806. godine zadiviće vas učenost naših velikana. Njihova mudrost, činjenica koliko su bili poštovani u svoje vreme, kao i koliko su toga ostavili našem narodu.

Ulaznica košta svega 200 dinara za odrasle. Prilično niska cena za uranjanje u svet čudesnih srpskih umova.

Ne zaboravite – osetite Srbiju u Muzeju Vuka i Dositeja četvrtkom i subotom od 12 do 20 časova, ostalim radnim danima od 10 do 17, a nedeljom od 10 do 14 časova.

Možda vam se svidi

Nema komentara