Loading...

PREDRAG GOJKOVIĆ CUNE: Čovek koji je prepevao Brazil

Predrag Gojković Cune odlično se snalazio u mnogo muzičkih žanrova. I sa narodnim pesmama, starogradskim, sevdalinkama, kao i sa zabavnim pesmama, ali i latino ritmovima. Bio je jedan od najpopularnijih i najcenjenijih jugoslovenskih i srpskih pevača. Dobio je veliki broj priznanja i bio je nosilac statusa istaknutog estradnog umetnika.

Foto: Wikipedia/Stevan Kragujević

Bio je muzičar raskošnog toplog glasa i neviđenog sluha, ali i neko ko je obožavao izazove.

Kolege neprestano prepričavaju anegdote sa zajedničkih nastupa, ali njegov možda i najveći i najneobičniji uspeh ne pominje se toliko često. Za potrebe specijalnog programa Radio Beograda Cune je snimio nesvakidašnji projekat. Radio Beograd je tim snimkom odneo nagradu u Monte Karlu, na šampionatu najvećih radio stanica Evrope.

– Desetak dana sam po kući pevao u svakoj prostoriji u kojoj sam se zadesio – pričao je Cune za Vesti online.

Program “Čovek orkestar” bio je i ostao fascinantan po tome što se Cunetov umnoženi glas čuje kao ceo jedan orkestar. Od glavne melodijske linije, pa do “basova”, odnosno preteče današnjih bitboksera, Predrag Gojković je sve snimio sam.

Na sličan poduhvat odlučio se i u saradnji sa kompozitorom Vojislavom Vokijem Kostićem. Snimio je višeglas za potrebe pozorišne predstave “Sveti Georgiju ubiva aždahu” Duška Kovačevića u Ateljeu 212.

Cunetov vokal nadomestio je gotovo čitavu filharmoniju! Poslušajte i sami.

Predrag Gojković Cune

doneo hit iz Brazila u Srbiju

Pedesetih i šezdesetih godina 20. veka jugoslovenske muzičke kompanije imale su običaj da otkupljuju američke hitove i da ih prevode na srpskohrvatski jezik.

Naši prevodioci i producenti davali su sve od sebe. U većini slučajeva, uradili su fantastičan posao – kako sa prevodima stihova, tako i sa angažovanjem vrhunskih pevača. Tako je maestralni Predrag Gojković Cune prepevao hit „Aquarelo Do Brazil“, pa su se Jugoslavijom orili brazilski tonovi na „domaći“ način.

Raspon Cunetovog glasa bio je tri oktave. Mnoge njegove kolege, pa i operski pevači, čudili su se koliko dugo može da peva, a da ne udahne vazduh. Otuda i čuvena izjava Lepe Lukić da „Cune u junu pred turneju ode na Avalu da uzme vazduh, a u septembru na kraju turneje izdahne preostali vazduh“.

Naslovna fotografija: Isečak sa YouTube-a.

Možda vam se svidi

Nema komentara