Loading...

KNJIGA U DOBA KORONE: Top 10 naslova za karantin

Knjiga

Knjiga je odličan prijatelj – naročito u doba kada treba da ostanemo kod kuće. Pandemija koronavirusa uterala nas je u četiri zida i čitanje je najbolji način da prekratimo vreme, ali i da ulepšamo sebi život. Mnogo toga se može naučiti, pročitaćemo obilje divnih reči… I, zato, pohitajmo ka online knjižarama.

Izvolite naš predlog top 10 naslova koji će vam ulepšati vreme provedeno u izolaciji.

1) BESNILO – Borislav Pekić

U doba pandemije nekako dođe logično da pročitamo kultni roman o virusu od kog niko nije bezbedan. Biološka katastrofa pogađa londonski Hitrou, a vas čeka preko 600 stranica fantastičnog trilera iz pera jednog od naših najvažnijih pisaca.

2) BELEŠKE JEDNE ANE – Momo Kapor

Čuvena Ana je na književnoj sceni već skoro pola veka, a i dalje verno i fantastično predstavlja kako svet izgleda iz ugla tinejdžerke. Momo Kapor je, naravno, sam ilustrovao i ovu hroniku u 26 glava i zato smo i ubeđeni da će vam ova knjiga prijati u danima izolacije.

3) USPOMENAR 212 – I i II deo – Milan Caci Mihailović

Ništa slađe od brojnih anegdota o fantastičnim glumcima, piscima, rediteljima… Tu se pojavljuju imena uz koja su mnogi odrastali – Mira Trailović, Taško Načić, Milutin Butkovića, Ljubiša Bačić, Ljuba Moljac, Zoran Radmilović, Mihiz, Pekić, Muci Draškić… Zaronite u svet umetnosti i nezaboravnog duha naše umetničke scene.

4) UBISTVO PATRIJARHA – Veroslav Rančić

Dramatična i pomalo mračna knjiga poslaće vas u svet čuda i užasa. Crkva je u haosu, moralno posrtanje je svakodnevica, a veoma je malo ljudima kojima je stalo do pravde i istine. Rečenica koja će vas najviše zabrinuti nalazi se u uvodnom delu ovog romana i glasi: „Razume se, ovo se nije dogodilo… ali to ne znači da se ne može dogoditi“.

5) KAJA, BEOGRAD I DOBRI AMERIKANAC – Mirjana Đurđević

U doba kada je Beograd gradio katolički i budistički hram, nacizam je u Evropi bio meta pošalica… Mirjana Đurđević napisala je roman o devoj(či)ci Kaji koja je postala prava zvezda srpske književne scene. Zaronite u prošlost, zamislite lepu Kaju koja trenira mačevanje i zavodi muškarce. Sve redom. Pa i naciste.

6) PORANIO MILORAD – Dušan Nedeljković

Dule Nedeljković uspeo je da isplete priče o dvojici junaka koje, sa razmakom od 100 godina, muči ista dilema. Askurđel Milorad i njegov potomak Aleksandar heroji su komičnog romana koji će vam izmamiti osmeh na lice.

7) SOLUNSKA 28 – Dr Nele Karajlić

(Ali i „Solunska 28 : O prijateljstvu i izdaji“, jer nećete izdržati da ne pročitate i drugi deo)

Prvi roman najpoznatijeg jugoslovenskog doktora koji nije doktor. „Solunska 28“ je priča o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta. Uzbudljiv roman će vam veoma prijati u ovo doba, a onda ćete potražiti i drugi deo… i nadati se što bržem objavljivanju trećeg, poslednjeg dela.

8) MASKARADA – Biljana Lukić

Reč je o iskrenoj pripovesti koja će vas podsetiti na Beograd i Srbiju od pre dvadesetak godina. Pomalo gorka, pomalo melanholična, ali nadasve uzbudljiva priča prijaće svakome ko je spreman da preispita sopstveno viđenje perioda koji je, kažu, za nama.

9) VILA NA DEDINJU – Ivan Ivanji

Koliko tajni može jedna kuća da krije? Izgleda – mnogo. Ivan Ivanji je odavno dokazan odličan pisac, ali čini se da je sad nadmašio samog sebe. Reč je o krimi-trileru koji će vas ostaviti bez komentara, sve dok ne shvatite da ste „sažvakali“ knjigu od korice do korice u jednom dahu – i danu.

10) BRENDOPEDIJA – Milan Miličić

Evo i jedne knjige koja pripada stručnoj literaturi, ali svakome može biti veoma zanimljiva. Preko 400 zanimljivih priča o imenima svetskih kompanija i brendova delovaće vam kao da ste zagnjurili u novu verziju kultne „1000 zašto 1000 zato“.

Savet: Posetite Internet stranice izdavačkih kuća – mnoge izlaze u susret čitaocima i omogućavaju besplatnu isporuku za sve porudžbine na teritoriji Republike Srbije.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Dobrivoje 3 godine pre Odgovor

    Ne idem redom, poceo sam od Kapora. Hvala na listi 🙂