Loading...

BOGDAN ROŠČIĆ: Beograđanin na čelu Bečke opere

Bogdan Roščić

U Bečkoj državnoj operi održan je medijski i javni ceremonijal na kome novi direktor Bogdan Roščić predstavlja novu umetničku sezonu za 2020/21. Funkciju zvanično preuzima prvog jula, ali ova manifestacija je javna inauguracija Roščića na čelu Bečke opere. Reč je o, podsetimo, jednoj od najstarijih i najuglednijih operskih kuća u Evropi i svetu.

Roščićev uspeh i austrijska strategija internacionalizacije elitnih nacionalnih institucija, dobar su podsticaj i za status visoke nacionalne kulture u Srbiji.

Za dva meseca oficijelno Roščić postaje trideset i treći direktor Bečke državne opere. Naime, niz se računa od njenog preseljenja u tada novu, i danas postojeću zgradu na Ringu.

Roščić nastavlja tradiciju velikih muzičkih imena na direktorskoj poziciji Bečke državne opere. Među najpoznatijima su: Gustav Maler (1897-1907), Rihard Štraus (1919-24), Herbert fon Karajan(1956-64), Lorin Mazel (1982-84), Jan Holender (1992-2010).

Javna promocija Bogdana Roščića i njegovog tima odavno je planirana kao živi, raskošan internacionalni spektakl. U međuvremenu, sve kulturne institucije po svetu, pa i Bečka opera, zatvorene su zbog epidemije virusa COVID-19.

Na kraju je silom prilika pronađen balans između spektakla i bezbednosti. Medijsko predstavljanje novog direktora Opere obavljeno je bez javnosti, sa direktnim video uključenjima na Trećem televizijskom kanalu ORF-a.

Izvor: RTS

Možda vam se svidi

Nema komentara