Loading...

OSETI SRBIJU: Postoji 88.361 razlog da obiđete SVAKI deo naše zemlje

Srbija

Srbi su u stanju svakoga da razmaze… i da mu objasne kako da Oseti Srbiju.

Da bi putnik mogao valjano da razume našu zemlju potrebno je da otvori um i da je prihvati svim čulima… Da Oseti Srbiju!

Mnogi vole goste i dobri su domaćini, ali malo gde ćete biti primljeni i prihvaćeni kao u Srbiji. Postaviće vas na čelo sofre, sipaće vam najbolju rakiju, izneće pred vas sve što imaju, pa i više od toga. Steći ćete kumstva, čućete priče o kojima ćete doveka razmišljati. Srbija je takva i Srbin je takav – daje celog sebe, ne štedi se, poklanja dušu i srce, a to je ono najvrednije što ima.

Bilo da vas ugoste Lala, Era, Nišlija – čeka vas isto: dosad neviđena količina pozitivne energije, iskrenih osmeha i prijateljstava koja se rađaju nad pogačom i solju.

Srbija 02

Izvor: Pixabay

Srpska bajka čeka na vas!

Uživaćete u vojvođanskoj staloženosti i ribljoj trpezi, sremskom siru i slaninici, maDŽarskim pričama i ušorenim kućercima koji vas mame da u njima prespavate bar jednu noć, kad vam tamburaši i vino dopuste da se povučete na počinak.

Na istoku Srbije čeka vas magija i to vlaška. Možete da idete u pohod na zlato, da uživate na Dunavu ili Homoljskim planinama. Ješćete mamaljugu i uživaćete u čarobnim lepotama ovog dela Srbije.

Na krajnjem zapadu ugostiće vas možda i najspecifičniji mentalitet Srbije. Ere su srčane, ali staložene, raspoložene za šalu sve dok ih neko ne isprovocira. Naješćete se pršute i kajmaka, uživaćete uz trubače i sedećete na sveže pokošenim livadama sa nogama u potoku, razmišljajući o tome koliko je život savršen.

Srbija 01

Izvor: Pixabay

Kažu ljudi – što južnije to tužnije, ali nije tako. Južnjački veseljaci dočekaće vas uz roštilj, paprike i moravske specijalitete, usput vam pričajući da oni govore pravi srpski jezik, nego ih je Vuk Karadžić „zeznuo“. Šaljive i radne, meraklije iz ovih krajeva lako će vam prirasti za srce.

A u sredini kuca zeleno srce Srbije – Šumadija. Zvuk frule, ukus pečenja koje je, dabome, kao „bajadera“, fantastičan osećaj mira i priče naših baka i deka koje će vas vraćati u vekove koji su za nama. Tu ćete doživeti onaj momenat tišine u kojoj se samo priroda čuje. Tada vam šume, planine, proplanci, reke i potoci poručuju – „Oseti Srbiju“!

S teškom mukom shvatićete da vreme u Srbiji najbrže teče, ali ćete istovremeno biti svesni i da ćete se svim ovim čudima iznova vraćati i otkrivati nove divne sitnice kojima će vas naša zemlja pridobijati i osvajati.

Petao

Izvor: Pixabay

DA LI STE ZNALI?

Treća planeta u Sunčevom sistemu je Zemlja, plavo-zelena okruglica na kojoj mi uživamo u životu.

Površina kopna na njoj iznosi 148.940.000 kvadratnih kilometara.

Jedan od sedam kontinenata na Zemlji (drugi otpozadi ako ih poređamo po veličini) jeste naša Evropa, a prostire se na površini od 10.180.000 kvadratnih kilometara.

Tu u Evropi nalazi se naša Srbija koja zauzima 88.361 kvadratni kilometar, dakle 0.059 odsto površine planete.

Na toj naizgled maloj površini nalaze se svakojaka blaga. Prirodna, kulturna, istorijska i ona najfinija – ljudska, koja znaju da dirnu u srce.

Tačno 88.361 razlog da obiđete, upoznate i osetite Srbiju.

Na nama je samo da se ohrabrimo i krenemo u neverovatnu avanturu koju samo naša zemlja može da ponudi.

Jeste li spremni?

Oseti Srbiju vas vodi u nezaboravne trenutke! 🙂

Oseti Srbiju

Izvor: Oseti Srbiju

Možda vam se svidi

Nema komentara