Loading...

PARK MAKETA: Trag svih vekova na jednom mestu

Približava nam se još jedna sezona godišnjih odmora. Počinju pripreme i potražnje najatraktivnijih destinacija. Zato se i pitam koliko nas je upoznalo sve lepote Srbije iz koje odlazimo u sve udaljenije krajeve. Svi znamo da su lepote naše zemlje nepregledne, a mali je broj onih koji požele da u toj lepoti pronađu i upoznaju prave bisere turističke ponude. Ako ste željni da čujete i vidite nešto nesvakidašnje, na putu koji od Despotovca vodi ka vodopadu Veliki Buk, sigurno ćete više puta zastati. Jedan od bisera ponude resavskog kraja je Park maketa.

Reč je o idejnom i autorskom delu gospodina Milenka Ilića. Park maketa je ostvarenje njegovog sna. Ideja rođena iz velike ljubavi prema istoriji i arheologiji. U ovom momentu krasi ga preko trideset maketa srpskih i jednog ruskog manastira, kao i nekoliko starih srpskih kuća moravskog stila.

Foto: Suzana Bogdanović

Park maketa počeo od najtežeg zadatka

Nakon jedanaest godina, koliko Park maketa postoji, iza Milenka je veliki rad. Njegovu zamisao je u početku, kao što to obično biva, podržala samo porodica. Pošto nije našao umetnika koji bi u kraćem roku ideje pretočio u stvarnost, rešio je samo da ne odustane. U to vreme radnik državne firme, neuk što se maketa tiče, pokušao je da ih izradi sam. Ne moram reći da je u tome uspeo, jer na fotografijama je to i više nego očigledno.

Prva maketa je bila kopija manastira Ravanica, urađena kao i ostale, kasnije, u razmeri 1:17. Počeo je od najkomplikovanijeg zadatka, video da to ume, a sve ostalo je bilo neminovno.

Foto: Suzana Bogdanović

Slobodno vreme iskoristio je na najkreativniji način, formirajući park, u to vreme sa četrnaest maketa. Vremenom je prezentacija postajala sve bogatija, a poseta pojedinaca i ekskurzija sve češća.

Park je ukrašen ružama, tujama i zelenilom, a kao mesto za predah turista, napravljen je letnjikovac ukrašen etno elementima.

Foto: Suzana Bogdanović

Iz Moskve u Dvorište

Pre četiri godine, stigla je i Svetlana Stojanović, meštanka obližnjeg sela Dvorište, najpre da ponudi suvenire koje je sama pravila. Zahvaljujući njenoj ideji park je obogaćen suvenirnicom. Svetlana je postala domaćin turistima kojih je sve više iz mnogih delova sveta.

Milenko kaže da on više nije interesantan i da je dao već mnogo izjava. Preporučio je da čujem Svetlaninu priču, koja je po mnogo čemu

specifična.

Foto: Suzana Bogdanović

Najpre po tome što je u Dvorište stigla iz Moskve, udala se i stvorila porodicu, zatim po velikoj ljubavi prema pravoslavlju i manastirima, o kojima vam detaljno može pričati. Zahvalna je zbog posla koji ima, koji joj omogućuje da svakodnevnicu ulepša upoznajući ljude. Kad dođu gosti iz Rusije, velika je radost da čuju nekog ko priča njihovim jezikom. Ovom prilikom rešila je da se slika pored jedinog ruskog manastira u parku. Sem njega, tu su i makete kosovskih manastira, Hilandara, Manasije, Žiče, Veluća i mnogih drugih.

Foto: Suzana Bogdanović

Ovo jedinstveno mesto moglo bi da posluži za časove istorije, kako školskoj deci, tako i odraslima, jer može nešto novo da se sazna.

Svaka maketa ima svoju priču, dugačku i interesantnu. Na vama je samo da odvojite vreme i posetite mesto na kom su se tradicija, istorija, vera i svi vekovi stopili u jedno.

autor: Suzana Bogdanović, Fotopisija

Možda vam se svidi

Nema komentara

habshi bg coak in the wrld iporntv.biz Patakas Na Tinira sa Banyo ang Misis ni Kumpare - Pinay Bathroom Fuck vk turk hidden

my wife her love and i threesomme wwwXVideos Patakas Na Tinira sa Banyo ang Misis ni Kumpare - Pinay Bathroom Fuck squirt masturbation public

Patakas Na Tinira sa Banyo ang Misis ni Kumpare - Pinay Bathroom Fuck violent gangbang bdsm rag doll hotsexvid.xyz best cogiendo rico con mi veneca porn scene veneca cogiendo con tetas muy ricas

blue angel fisting TNAFlix vid frenchwap sexy video playboy show vagina

sexo com africanos xbxx.cc tiny teen dani jensen takes a messy cumfacial

tai bay vip tai game bay vip Bayvip - Cổng game đình đám hấp dẫn nhất Việt Nam!

Nhận Code Choáng Club choáng vip apk Choáng Club: Tặng Giftcode 10K trong 2021

APK B29 chính thức NPH Tải B29 Club | B29.Win B29 - Đại Lý Toàn Quốc

game bocvip taibocvip bocvip apk