Loading...

PARK DOBRIH KOMŠIJA: Bajka koju morate (p)osetiti

U vreme kad mnogi gube veru u ljude, retko se druže i sarađuju, u okolini Despotovca, neki drugi, pametniji i brižljiviji, rešili su da se udruže i rade, kako bi kasnije uživali. Danas ovde postoji sve ono za čim savremen čovek žudi. Mir, žubor vode i potpuni spoj sa prirodom. Park dobrih komšija nastao je iz velike ljubavi i saradnje onih koji vrata uz vrata žive godinama. Nalazi se u selu Stenjevac, na putu ka izletištu Lisine. Odlično je mesto za predah turistima, a za meštane raj nadomak kućnog praga.

Gospođa Ljubinka Nikodijević jedan je od idejnih tvoraca ovog parka, čiji je nastanak zajedno sa suprugom Sašom i komšijom Zoranom Radojevićem najpre izmaštala, a potom i uz pomoć ostalih meštana realizovala. Na ovu zamisao navelo ih je smetilište, koje je predstavljalo ruglo pored njihove omiljene reke.

Pre devet godina sproveli su u delo svoje želje i planove. Očistili su zapuštenu površinu, posadili lipe, orahe i cveće i opremili svoje mesto pod Suncem.

Park dobrih komšija je raj za sve!

Na prvi pogled se vidi da su mislili na sve, od najmlađih, pa do najstarijih meštana. Stolovi pod nadstrešnicama, letnjikovac u etno stilu, ozidani roštilj, klackalica, ljuljaške i ostali rekviziti za najmlađe. Okružuje ih još mnogo mesta za igru i uživanje pored reke.

Vremenom se priča o Parku dobrih komšija proširila, tako da je izletnika sve više, a druženja su sve češća. Njihovu ideju podržali su i ljudi iz opštine Despotovac, a kad dobijete vetar u leđa, onda se projekti samo nižu.

U Stenjevcu postoji i udruženje žena „Zlatne ruke Resave„, a osnivač je takođe Ljubinka. Čini ga tridesetak žena veštih u izradi tradicionalnih ručnih radova, ali i proizvoda od kupina, drena, lekovitih trava… Svoje proizvode izlagale su na više manifestacija i sajmova hrane i pića, kako u Despotovcu, tako i u drugim mestima i velikim gradovima.

Ako vas put nanese u ovaj kraj, možete potražiti smeštaj, uživati u parku i vinu vinarije „Despot“. I nju zajedno sa svojom porodicom vodi ova vredna žena. Naravno, tu su i ostali meštani čiji rad na održavanju tradicije i lepote mesta u kom žive svakako treba pohvaliti. Od mene imate preporuku kuda na izlet i fotografije kao dokaz da ovako udobno mesto i složne komšije zaista postoje.

Piše: Suzana Bogdanović – „Fotopisija

Možda vam se svidi

Nema komentara