Loading...

PAŠONA: Inatno kolo kojim Nemanja Radulović proslavlja Srbiju širom sveta

Cela planeta veselo poskakuje i podvriskuje u ritmu srpskog inata, kad im zasvira virtuoz na violini Nemanja Radulović. On izvodi čuveno kolo Pašona širom sveta, a priča o ovoj vrcavoj melodiji slabo je poznata.

Pašona: Ne kaže se „šta je to“, nego „ko je to“

Trebalo je da sačekamo da se završi Prvi svetski rat i da se u Kragujevac živ vrati oficir Dimitrije Đorđević da bismo danas uživali u jednom od najbržih i najveselijih kola.

Po rođenju Grk, Mita Pašona je zapamćen kao istaknut harmonikaš treće decenije 20. veka. Negde se čak pominje da je bio prvi srpski harmonikaš.

Do harmonike je došao tokom Balkanskih ratova. Srbi su ratovali sa Austrougarskom, a Austrijanci su bežeći od naše vojske negde ostavili dijatonsku harmoniku. Do nje je došao Dimitrije Đorđević i počeo da svira.

Kao vojni muzičar u penziji, on je u avgustu 1935. godine uručio prvu nagradu na prvom takmičenju svirača na harmonici u Kraljevini Jugoslaviji. Ono se održalo u njegovom Kragujevcu, a pobedila je dvanaestogodišnja devojčica iz sela Globodera. Radojka Tomić, a kasnije Živković, postala je čuvena harmonikašica i jedan od najvažnijih muzičara u Srbiji.

Arhiv Radio Beograda čuva dva snimka za koje se veruje da su prvi tonski zapisi harmonike u Srbiji. Jedan je „Rabadžijsko Kokino kolo“, a drugi koji takođe izvodi Mita Pašona su „Teška kola“.

Danas se svira kolo Pašona, instrumental za koji se pretpostavlja da ga je komponovao Dimitrije Đorđević.

Ukoliko vam se dopadaju naši tekstovi, zapratite našu stranicu na Fejsbuku
kako biste dobijali redovna obaveštenja o našim novim pisanjima 🙂

 

Nemanjin „slatkiš“ iz Srbije

Nemanja Radulović svira Montija, Paganinija, Baha… Nastupa po celom svetu i njegovi koncerti lako se rasprodaju. Na svim kontinentima publika bez daha uživa slušajući njegove bravure na violini. A onda Nemanja, najčešće za bis, odluči da ih počasti „slatkišem“ iz Srbije.

U ritmu srpskog inata, žustrom i podsmešljivo, poskakujući po bini zajedno sa svojim muzičarima, Radulović često svira kolo Pašona. Kao da svakim odsviranim tonom izaziva sve oko sebe i poziva ih da mu se pridruže u čaroliji.

Stranci koji prvi put čuju tipičnu srpsku melodiju poskaču na noge i ciče i vrište. Jer, to je tako kad je naša muzika u pitanju.

Dok se strune okidaju neverovatnom brzinom, a Nemanjin osmeh osvaja srca u salama širom sveta, Pašona kruži oko Zemlje.

U čast i slavu slavnog srpskog harmonikaša.

Možda vam se svidi

Nema komentara