Loading...

ŠEZDESETE U BEOGRADU: Izložba iz vremena Fića i putovanja u Trst

šezdesete u beogradu

Centar za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ organizuje izložbu Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija.

Privredno-društveni i kulturni život Beograđana u šestoj deceniji 20. veka biće prikazan pomoću fotografija. Izložba će biti upotpunjena i autentičnim predmetima iz tog doba – gramofonskim pločama, nameštajem, plakatima… Neke od asocijacija koje ćete moći da vidite kroz fotografije će biti moda šezdesetih, arhitektura, počeci televizije, panorama Beograda, VIS-ovi, ploče, Tito, Nesvrstani, plakati filmova, reklama…

Šezdesete u Beogradu

Šezdesete su u Evropi bile godine Berlinskog zida i Gvozdene zavese, a kontinent podeljen na dva bloka: istočni i zapadni. Međutim, barijera se počela otvarati u Trstu. 1962. godine bilo je 2,6 miliona prelazaka. A 20 godina pre pada Berlinskog zida, do 1969, zabeleženo je 58 miliona prelazaka granice. Svi su bili iz ekonomskih razloga. Italijani su u Jugoslaviju dolazili zbog jeftinijeg benzina i prehrambenih proizvoda, a Jugosloveni su u Italiju odlazili da kupuju stvari koje im nisu bile dostupne u njihovoj zemlji. Svake subote, jugoslovenski kupci turisti su punili njihove radnje, ulice i trgove – pišu organizatori o ovom periodu.

Izložba Šezdesete u Beogradu: Fića & Trst revolucija je poslednji programski deo projekta Vračarski vremeplov kroz 60-te. Projekat je podržan od strane Gradske opštine Vračar. Ulaz je besplatan.

Božidarac

Centar za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ ili poznatiji samo kao “Božidarac“ je javna ustanova osnovana od strane Gradske opštine Vračar sa ciljem da kroz različite kurseve i seminare osposobljava lica za tražena zanimanja na tržištu rada ali i da doprinese promovisanju koncepta celoživotnog učenja. Božidarac takođe podržava i organizuje različite kulturne aktivnosti u cilju bogatijeg kulturnog života Vračaraca i Vračarki. U pogledu manifestacija uglavnom su to rok koncerti, izložbe, pozorišne predstave ali i festivali različitih tema. U 2018. godini Božidarac je postao pridružena članica Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih (EAEA), koja je inače glas neformalnog obrazovanja odraslih u Evropi sa 142 organizacije članice iz 44 države.

Možda vam se svidi

Nema komentara