Loading...

SOVEMBAR: Kikinda odaje počast ušatim „podstanarkama“

Sovembar

Kikinda predstavlja najveće zimovalište sova utina (malih ušara) na planeti. Svakog novembra održavaju se naučni i zabavni programi u okviru manifestacije Sovembar. U svrhu što boljeg upoznavanja sa ovom misterioznom pticom koja je odabrala baš Kikindu za svoje stanište, ljubitelji ptica hrle na sever Banata.

Na sajtu turističke organizacije Kikinde izloženi su najvažniji podaci o ovom gradu. Prethodne godine ugostili su 51 hiljadu posetilaca. Imali su čak 220 sunčanih dana u godini. Najteža bundeva težila je veličanstvenih 507 kilograma. A veoma je važan i broj 734 – toliko u Kikindi ima sova!

O sovama

Od Amerike do Azije, sove se povezuju sa mudrošću, izoštrenim čulima, magijom ili strahom. Indijanci su nosili pera sove kako bi se zaštitili od zlih duhova, i kod njih je sova bila simbol za mudrost, pomoć i moć predviđanja budućnosti. Na srednjem istoku, smatralo se da su sove sveti čuvari zagrobnog života.

U Grčkoj mitologiji, sova se pojavljuje sa boginjom Atinom, a na atinskim novčićima se utiskivao motiv sove, kao simbol bogatsva i čuvara atinske privrede i svakodnevnog života. Sove su bile i zaštitnice atinskoj vojsci koja ide u rat, a ukoliko bi sova preletela vojsku pred bitku, pobeda je bila neminovna. U starom Rimu, sova je bila nečisto stvorenje koje izaziva strah i priziva zlu kob.

U srednjem veku, sove stiču lošu reputaciju, kao simbol veštičarenja pod okriljem noći. Sove su povezivane sa vešticama, mračnim jezivim mestima i strahom u gluvo doba noći koje bi njihov huk izazvao. Tokom XVIII i XIX veka, sova je bila je omiljena ‘ptica propasti’ pesnicima i piscima, a u narodu se sova koristila za predviđanje vremena. Sovin vrisak je značio nalet hladnog i olujnog vremena, ali i promenu vremena na bolje, ukoliko bi se sova oglasila tokom lošeg vremena.

U Engleskoj su verovali da ukoliko biste hodali oko drveta nekoliko krugova sova nikad ne bi prestala da gleda u vas, jer može beskonačno da uvrće vrat…

U narodnoj medicini, sovino jaje služilo je i kao preventiva protiv alkoholizma. Dete koje bi navodno jelo sirova sovina jaja nikad ne bi postalo alkoholičar. Sovino jaje skuvano do ugljenisanja navodno je lečilo kratkovidost. U narodnim predanjima se opisuju kao ptice vodilje, ptice koje mogu predvideti vreme.

U Japanu, sova simbolizuje sreću i štiti od patnje.

Sovembar i prestonica sove

XXI vek ima prestonicu sove – Kikindu, u kojoj sove hukanjem međusobno komuniciraju. One čuvaju našu okolinu uništavajući glodare i fasciniraju Kikinđane, brojne goste i svetske stručnjake, promovišući ovaj grad kao planetarnu jedinstvenost: najveće zimovalište sova utina na svetu!

Domaći i svetski ornitolozi su utvrdili da se u Vojvodini nalaze najveća zimujuća jata. Upravo u Kikindi se nalazi najgušća gnezdeća populacija sova utrina na svetu. U decembru 2009. izbrojane su čak 734 jedinke. Stablo sa najviše sova utina u Srbiji, nalazi se u centru Kikinde sa čak 145 sova!

O ovim sovama su pisali mnogi – od čuvenog Jovana Memedovića u svom serijalu “Sasvim prirodno” do stručnjaka za proučavanje divljih ptica i novinara Dejvida Linda.

Novembar kao Sovembar – mesec sova u Kikindi se obeležava od 2012. godine. U to vreme se organizuju brojna predavanja, skupovi i edukativne tribine. Ideja je da ova manifestacija postane tradicionalna, turistički atraktivna ne samo domaćim, već i stranim turistima i ljubiteljima ptica.

Možda vam se svidi

Nema komentara