Loading...

Futoška kupusijada – biraju se najbolje jelo i najteža glavica

Futoška kupusijada

Vreme je, ako već niste, da porazmislite o zimnici. Valjalo bi da se pristavi turšija, da se ukuva džem od šljiva, ali i da se ukiseli kupus. Čisto sumnjamo da postoji bolje mesto na kome možete da se snabdete ovim povrćem, tako da… Pohitajte već 3. novembra u Vojvodinu, Futoška kupusijada čeka na vas!

Ova manifestacija ima za cilj promociju futoškog kupusa, najznačajnijeg poljoprivrednog proizvoda Futoga. Organizuju se takmičenja u pripremanju jela od kupusa i izbor najteže glavice kupusa, uz bogat kulturno-zabavni program.

Futoška kupusijada druženje u čast ‘starine’

Futoška proizvodnja kupusa pominje se prvi put u istoriji 1578. godine, za vreme turske vladavine. Kada su stotinak godina kasnije Turci otišli, mesto se širi i postaje poznato baš po kupusu. Njime se snabdevala austrijska carska vojska, plaćao se porez, čak se smatralo da leči kugu. Izgradnjom puteva i pruge, futoški kupus stigao je na tržište širom Evrope.

Kvalitetan i pogodan hemijski sastav, sa većim sadržajem šećera i malim sadržajem kiselina i belančevina osnovna je karakteristika svežeg futoškog kupusa.

Njegov list je nežan, tanke je nervature i preklapa dve trećine glavice. Zato je pogodan za kišeljenje. Glavica je blago spoljštena, ovalna. Prosečne je težine od 1,5 do 3,5 kilograma.

Naučite kako da prepoznate pravi futoški kupus kako bi vam zimnica bila savršena:

Možda vam se svidi

Nema komentara