Loading...

DŽEM OD ŠLJIVA: Savršen slatki namaz sa bakine police

Pitanje je da li postoji bolji osećaj od onog kad se ušunjate u špajz pa krišom jedete. Još ako tako tajnovito jedete džem od šljiva – doživljaj je potpun i savršen!

Zna se, on stoji na policama u teglama sa crveno-belim kariranim poklopcem. Mami nas bojom i mirisom… Njime se filuju palačinke i kolači, a često se jede usput – kašikom. Kako da odolite i da mirno prođete pored teglice znajući da se u njoj krije pravo blago?

Za odličan džem od šljiva dovoljna su vam dva sastojka – voće i šećer. Ipak, kako biste još manje odolevali onim teglicama, predlažemo vam da dodate i malo ruma! Pravilo kaže – na kilogram opranih i očišćenih šljiva stavlja se pola kilograma šećera. Na tu srazmeru predlog je da se doda 30 – 50 mililitara ruma.

Sveže šljive operite i očistite, pa ih prebacite u šerpu sa debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. Mešajte ih često, kako se ne bi zalepile za dno suda. Pune su soka koji će ubrzo početi da puštaju, pa onda možete da proredite mešanje. Smanjite i vatru, tako da smesa stalno lagano vri.

Kad se šljive skroz raspadnu dodajte šećer. Nastavite da kuvate dok višak tečnosti ne ispari i džem se ne zgusne. Onda dodajte rum i sačekajte još minut-dva da alkohol ispari.

Foto: Pixabay.com

Kako da znate da li je džem od šljiva kuvan?

Setimo se caka naših baka!

Stavite kašiku džema na tacnu od šoljice za kafu i sačekajte da se ohladi. Ako onda ne bude tečan, nego gust i kad prođete kašičicom kroz njega ostaje trag – džem je gotov!

U međuvremenu operite tegle. Rernu uključite na 100 °C i mokre tegle i poklopce čepove ostavite u rerni otprilike 20 minuta. Tako ćete ih temeljno osušiti, ali i sterilisati.

Vruć džem od šljiva sipajte u vruće tegle i odmah čvrsto zatvorite. Držite ih u zagrejanoj, ali isključenoj rerni sve dok se ne ohlade.

Čuvajte ih na suvom i tamnom mestu.

Saveti za savršen džem od šljiva

– Nemojte dodavati vodu u džem od šljiva, jer su one pune tečnosti. Samo u početku pripazite kako se ne bi zalepile za dno suda.

– Šećer se dodaje na sredini kuvanja da bi džem zadržao lepu, svetlu boju.

– Možete dodati više ili manje šećera – zavisi od ukusa. Proverite da li vam je dovoljno slatko tako što ćete izvaditi malo džema na tacnicu i pričekate da se ohladi pa probati.

– Rum takođe dodajte po ukusu, a možete ga i izostaviti ili staviti, na primer, brendi.

Možda vam se svidi

Nema komentara