Loading...

GALETE: Bakin kolač koji rešava sve probleme

Bilo da unuče padne i razlupa koleno ili da dobije lošu ocenu u školi, posvađa se sa drugarima ili se jednostavno probudilo natmureno – baka uvek ima lek. Po običaju, taj lek bude jestiv i uglavnom u formi poslastice. Bakin kolač poznat i kao galete jedan je od tih univerzalnih lekova za sve dečije muke.

Baka bi ispekla galete i prinela ih detetu, zajedno sa svim mogućim voljenim dodacima. I detetu bi maltene odmah bilo bolje. Ko još može da razmišlja o ocenama, padovima ili nesuglasicama kad pred sobom ima pun tanjir bakinog kolača.

Galete – kako se pravi bakin kolač?

Izmešati četiri jajeta i 300 grama šećera mikserom. Potom polako dodavati ostale sastojke – 300ml ulja, 250ml mleka, 600g brašna, jedan prašak za pecivo i koricu od jednog većeg limuna.

Galete se peku u kalupu. Ranije su postojale ogromne teške prese, a danas su tu električni pekači. Kad se kalup dovoljno ugreje, potrebno je da ga blago nauljite. Smesu za galete vadite kašikom i stavljajte na sredinu kalupa (otprilike 2-3 kašike). Zatvorite kalup i pecite dok bakin kolač ne porumeni.

Tople galete možete jesti same, bez ičega. Možete po njima lagano posuti prah šećer, čisto da se nečim „uprljate“. Naravno, niko vam ne brani da se latite meda, džema, eurokrema ili nutele. A možete i da „komplikujete“ pa da smislite neku ludu kombinaciju sa voćem, pudingom, raznim kremovima… Bitno je da ste maštoviti.

I, naravno, kad pronađete tu savršenu kombinaciju ukusa – obavezno nam je javite. 😉

Da galete nisu apsolutno fantastične, ne bi za njih reklamu snimila naša slavna Radmila Savićević. Zar ne? 🙂

Možda vam se svidi

Nema komentara

go88