Loading...

ĐUVEČ: Savršeno jelo sa bakinog šporeta

đuveč

Ništa lepše nego kad kroz prozore ogreje sunce, a u kuhinji se krčka đuveč. Ovo starinsko jelo potiče, gle čuda, iz turske zaostavštine. Suštinski, „turli tava“, kako Turci zovu ovaj specijalitet, podrazumeva da se u njega stavi sve što vam se svidi… Dakle, koje god sastojke da umešate – nećete pogrešiti.

Đuveč može biti mesni ili bez mesa, ali je bitno da u njemu ima što više raznovrsnog povrća – kako bi bio šareniji i ukusniji.

Potrebno:

  • 300-350g piletine (najjednostavnije i najbrže meso za pripremu)
  • povrće (crni luk, praziluk, šargarepa, plavi patlidžan, grašak, boranija, tikvice, kupus, paprike, krompir, paradajz – bio on svež ili u obliku soka…)
    • ili, ako ste „lenji“, ½ kese zamrznute mešavine povrća za đuveč)
  • pirinač

Priprema:

Meso iseckati na kockice i dinstati na ulju i luku (lukovima) dok ne omekne. Potom se kratko prodinsta povrće koje ste prethodno očistili i iseckali na kockice.

Kad sjedinite meso i povrće, dodajte šoljicu pirinča, pa nalijte sa malo vode ili bistre supe. Posolite, dodajte malo belog luka, bibera, peršuna, aleve paprike… Sve to dobro promešajte i onda raznobojnu mešavinu prebacite u podmašćeni sud.

Ako baš hoćete da budete „nevaljali“, pred kraj pečenja možete da pospete rendani kačkavalj kako bi ovo jelo bilo još bogatije. Pecite dok ne porumeni i služite ga uz sezonsku salatu.

PS. – Čini se da najbolje legne uz zelenu salatu i rotkvice, ali to je sve stvar ukusa 🙂

PPS. – Da đuveč ništa ne valja, ne bi Drum’n’Zez snimili pesmu o njemu 🙂

Možda vam se svidi

Nema komentara