AJMOKAC: Jelo koje vraća u detinjstvo i u bakinu kuhinju

„Abadžija iz susedne avlije proširi aber da je ona alamunja od baba Anke ajmokac kuvala… more, ajdamačom ću ja nju!“

Oni koji znaju šta znači baš svaka reč iz ove rečenice znaju i šta je ajmokac. Oni drugi treba da znaju da dotični komšija šije suknene prsluke i čakšire. Kao i da je preneo da je vetropirasta baka Anka skuvala jedno od najlepših srpskih zaboravljenih jela. Uz to, ona očigledno nije pozvala komšinicu koja će je zbog toga, u šali, udariti motkom kojom se plaše deca.

Naravno, nije ljuta jer je teško skuvati ovo jelo, nego zato što je gre’ota napraviti ga a ne pozvati najbliže. A zna se – to su komšije! Oni su bliži i od košulje i ako napravite neko sočno domaće jelo i ne pozovete ih… Pa, radiće ajdamača!

Recept

Ajmokac se najčešće pravi uz domaću supu kuvanu od pilećih grudi, onu koja diše i miriše na bake, nedeljne ručkove i mir.

Kad se supica skuva, meso se otkosti i otkoži, pa se iseče na krupnije komade, a onda se pravi sos – ajmokac.

Na kockici putera ili malko ulja proprži se sitno seckan beli luk (bar 5-6 čenova, onako junačkih), pa se dodaju tri kašike brašna. Onda se to nalije sa oko pola litra supe dok se neprestano meša. Čim ocenite da je sos umereno gust, spustite u njega komade pilećih grudi i krčkajte još nekoliko minuta na tihoj vatri, da pućka i uživa.

Pre služenja ajmokac možete začiniti peršunom i sa malo limunovog soka ili sirćeta. Možete po njemu poređati i salatu – malo ukiseljene cvekle ili šargarepe iz supe.

Najbolje bi bilo i da uz ovo jelo imate i neki lep domaći hleb. Po mogućstvu crni, sa hrskavom koricom, da njime lepo pokupite sos.

A kad je ajmokac na stolu onda na vama ostaje još samo da slatko cokćete uživajući u bogatom ukusu srpske trpeze.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Bojana 6 godina pre Odgovor

    Jaoooo ovo je baka stalno pravila, kao maloj mi bilo gadno sad mi je super 😀 !