Loading...

USKRŠNJA JAJA: Ofarbajte ih PRIRODOM, kao naše bake!

Decenijama potežemo za kesicama sa farbom za uskršnja jaja, kako bismo ušarenili trpezu na najradosniji hrišćanski praznik. Sada, kada ostajemo kod kuće što je više moguće, pravo je vreme da naučimo da farbamo jaja na prirodan način. Onako kako su to naše bake činile…

Em ćete se lepo zabaviti, em ćete raditi sa prirodnim sastojcima, a uz to ćete i uštedeti jer uglavnom sve namirnice imate kod kuće.

Kako ofarbati savršena uskršnja jaja?

Za početak, morate da znate da svako jaje drugačije reaguje na boje i da niko ne može da vam garantuje finalni rezultat. Ipak, da biste osigurali da boja bude što lepša i jasnija, birajte što svetlija jaja.

Farbanje jaja prirodnim sastojcima ne znači da ne možete da se igrate. Upregnite vijuge i angažujte maštu, zabavite se! Dovoljno je nekoliko običnih gumica za tegle da dobijete veoma zanimljive šare, a tu su uvek i najlon čarape, listići, cvetići…

Kako dobiti koju boju?

Za tamnoplava jaja potrebno je da u blenderu izmeljete šolju borovnica i šolju vode, pa da tu smesu zagrejete dok ne počne da vri. Kada se ohladi dodajte kašiku sirćeta i sipajte u teglu, pa u nju stavite jaja i stavite ih u frižider. Najbolje bi bilo da ostanu u boji više od 12 sati kako bi se postigla savršena boja. Potom ih isperite, osušite i čuvajte u frižideru.

Foto: Pixabay.com

Ako želite da ofarbate jaja u boju lavande, dakle svetloljubičastu, za to su vam potrebne dve kašike soka od limuna i malo cvetova ljubičice u šerpi u kojoj se kuvaju jaja.

Ljuske crnog luka, čuvena lukovina, daće vam tamnosmeđa jaja. Predlažemo vam da uskršnja jaja u lukovini kuvate sa sirćetom, biberom, lorberom i kožom slanine – ukus će biti nezaboravan.

Tamnoljubičasta jaja možete dobiti pomoću čaja od hibiskusa. Naime, prelijte četiri kesice čaja šoljom vrele vode i dodajte kašiku sirćeta, pa ostavite da to sve odstoji desetak minuta.

Zelenu boju dobićete pomoću listova spanaća, a žuto-zelenu daje čaj od nane. Postupak je isti kao kod tamnoljubičastih i čaja od hibiskusa.

Uskršnja jaja narandžastu boju dobijaju tako što se kuvaju u litru vode, sa dve kašike sirćeta i sedam kašika kurkume.

Crvena jaja dobijamo pomoću cvekle. Pola kilograma cvekle nam je potrebno na jedan litar vode i dve kašike šećera.

Možda vam se svidi

Nema komentara