Baklava, kao i mnoge druge poslastice, dolazi nam iz Turske, a sada je i deo srpske, bosanske, makedonske, bugarske i grčke kuhinje. Ova slatka pita može da ima i do 70 tankih kora. Nekada su se kore pravile ručno, danas se koriste kupovne. Baklavu možete naći i u supermarketima, ali morate priznati da nema isti ukus niti onu draž kao baklava koja se napravi kod kuće.
Postoji pregršt vrsta ovog deserta. Razlikuju se turska i grčka baklava, ponekad se pravi sa višnjama, sa pistaćima, sa makom, kokosom, jogurtom…
Od svih improvizacija, nama je čokoladna baklava nekako najviše prirasla srcu. Njoj se raduju i najmlađi i najstariji, sočna je, a istovremeno i slatka i gorka (zbog crne čokolade).
U dane posta, ova poslastica je savršena. Naravno, možete je praviti uvek – i u mrsnoj i u posnoj varijanti.
Čokoladna baklava
Sastojci:
- 500 grama kora za baklavu
- 200 grama mlevenih oraha / lešnika / badema
- 200 grama čokolade za kuvanje
- 250 grama margarina
- AGDA – 500 grama šećera + 400 mililitara vode
Priprema:
Čokoladu za kuvanje izrendati, pa je pomešati sa mlevenim orasima (ili lešnikom/bademom).
Kao i za svaku pitu razblažiti ulje vodom, pa premazati dve kore – stavljajući jednu preko druge. Fil od čokolade i baklave staviti na kore pa ih uviti u rolat. Seći na komade i ređati u podmazan pleh.
Kad su sve baklavice gotove, rastopiti margarin i njime preliti slatkiš.
Dok se pećnica greje, skuvati šećerni preliv – agdu. U 400 mililitara vode rastopiti 500 grama šećera.
Baklavu peći na 180°C da dobrano pozlati.
Vrelu baklavu preliti hladnom agdom!
Saveti i napomene:
- Ukoliko ne postite, margarin možete zameniti maslacem.
- Kreativnost je uvek poželjna, pa možete improvizovati fil – dodati suvo grožđe ili seckane pistaće…
- Ako nemate dovoljno mlevenih oraha (badema/lešnika), fil možete dopuniti i mlevenim posnim keksom.
- Preporučujemo da rolate dosta ‘čvrsto’ uvijate, kako fil ne bi ispao iz baklavica dok ih prenosite u pleh.
- Od ove količine sastojaka dobije se jedan i po šporetski pleh baklava. 🙂
Nema komentara