Loading...

ČOKOLADNA BAKLAVA: Slatko posno zalogajče za sva vremena

čokoladna baklava

Baklava, kao i mnoge druge poslastice, dolazi nam iz Turske, a sada je i deo srpske, bosanske, makedonske, bugarske i grčke kuhinje. Ova slatka pita može da ima i do 70 tankih kora. Nekada su se kore pravile ručno, danas se koriste kupovne. Baklavu možete naći i u supermarketima, ali morate priznati da nema isti ukus niti onu draž kao baklava koja se napravi kod kuće.

Postoji pregršt vrsta ovog deserta. Razlikuju se turska i grčka baklava, ponekad se pravi sa višnjama, sa pistaćima, sa makom, kokosom, jogurtom…

Od svih improvizacija, nama je čokoladna baklava nekako najviše prirasla srcu. Njoj se raduju i najmlađi i najstariji, sočna je, a istovremeno i slatka i gorka (zbog crne čokolade).

U dane posta, ova poslastica je savršena. Naravno, možete je praviti uvek – i u mrsnoj i u posnoj varijanti.

Čokoladna baklava

Sastojci:

  • 500 grama kora za baklavu
  • 200 grama mlevenih oraha / lešnika / badema
  • 200 grama čokolade za kuvanje
  • 250 grama margarina
  • AGDA – 500 grama šećera + 400 mililitara vode

Priprema:

Čokoladu za kuvanje izrendati, pa je pomešati sa mlevenim orasima (ili lešnikom/bademom).

Kao i za svaku pitu razblažiti ulje vodom, pa premazati dve kore – stavljajući jednu preko druge. Fil od čokolade i baklave staviti na kore pa ih uviti u rolat. Seći na komade i ređati u podmazan pleh.

Kad su sve baklavice gotove, rastopiti margarin i njime preliti slatkiš.

Dok se pećnica greje, skuvati šećerni preliv – agdu. U 400 mililitara vode rastopiti 500 grama šećera.

Baklavu peći na 180°C da dobrano pozlati.

Vrelu baklavu preliti hladnom agdom!

Saveti i napomene:

  • Ukoliko ne postite, margarin možete zameniti maslacem.
  • Kreativnost je uvek poželjna, pa možete improvizovati fil – dodati suvo grožđe ili seckane pistaće…
  • Ako nemate dovoljno mlevenih oraha (badema/lešnika), fil možete dopuniti i mlevenim posnim keksom.
  • Preporučujemo da rolate dosta ‘čvrsto’ uvijate, kako fil ne bi ispao iz baklavica dok ih prenosite u pleh.
  • Od ove količine sastojaka dobije se jedan i po šporetski pleh baklava. 🙂

Možda vam se svidi

Nema komentara