SLAVSKI KOLAČ: Koje ukrase praviti, kako da ostanu beli i ostale tajne naših baka

Slavski kolač

Za krsnu slavu obavezno je pripremiti – slavski kolač, žito, sveću i crno vino. Sve ostalo stvar je lične želje i mogućnosti domaćina. Čak i slavski kolač ne mora da bude bogato ukrašen i veliki. U nekim krajevima Srbije pravi se obična pogača. Jedino je važno da se zamesi sa osvećenom vodicom koju je sveštenik osveštao pred slavu.

OVDE pročitajte kako se pravi slavsko žito, kao i da li ga treba spremati za Aranđelovdan i Ilindan!

Slavski kolač – recept

Potrebno:

• 1 kg brašna

• ½ l mlake vode (deo obične vode i deo osvećene vodice)

• 1 šoljica ulja

• 1 kvasac

• 1 kašika soli

• 2 kašike sirćeta

• 2 kašike šećera

Priprema:

Mlaku vodu, ulje, sirće, šećer, so i kvasac razmutiti u vangli. Kad kvasac počne da se diže, dodajte brašno i zamesite testo. Ostavite da naraste, i tako dva puta premesite, uvek sa nauljenim rukama. Oblikujte kolač i složite ga u šerpu koja je nauljena i obložena papirom za pečenje. Pokrijte najlonom i ostavite da se testo udvostruči. Onda stavite u maksimalno zagrejanu rernu, pecite oko 15 minuta, kad porumeni, smanjite na 150°C i pecite još 45 minuta.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

Slavski kolač

Foto: Oseti Srbiju

Oblikovanje slavskog kolača

Slavski kolač se pravi iz više delova. Najpre se napravi krst od dva valjka testa i položi se na dno šerpe. Od tri kuglice testa napravi pletenica dovoljno duga da se umota u krug na dno šerpe. Potom se napravi pet kugli – jedna veća i četiri manje. Veća ide u sredinu šerpe, dok se četiri manje slažu u formi krsta.

Kako se prave ukrasi za slavski kolač

Neke domaćice prave ukrase od ‘prostog’ testa. Zamese brašno, vodu i so jer ona daje belilo ukrasima. Testo treba zamesiti tvrđe, da bude kao plastelin. Međutim, umesto soli belu boju možete osigurati i gustinom. Čašu belog brašna i trećinu čaše gustina zamesite mlakom vodom i pravite ukrase.

Ukrase možete staviti na pola pečenja, tako što ćete kolač premazati žumancetom i polepiti ih gde želite.

Druga opcija je da ispečete kolač i izvadite ga iz šerpe na veći pleh. Ukrase napravite dan ranije da se prosuše pa ih zalepite belancetom za kolač, a onda vratite u rernu na 100°C. Biće dovoljno dvadesetak minuta da se lepo osuše i spoje, a da se kolač sa svih strana zarumeni.

Slavski kolač

Foto: Oseti Srbiju

Koji ukrasi se prave

Najvažniji ukras je prosfornik ili poskurica – četvrtasti pečat sa krstom oko kog su urezana slova IS HS NI KA (grčki, „Isus Hristos pobeđuje“). Pravi se pet takvih pečata od testa i stavljaju se na vrhove pet kugli. Na najveću kuglu se prosfornik stavlja na samu sredinu i u njemu se nožićem napravi rupica. Tu se ubode grančica bosiljka.

Svi ostali ukrasi, osim poskurice, predstavljaju želju domaćice koja mesi kolač.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

Ovo su ukrasi koje su naše bake najčešće mesile:

  • Klasje žita predstavlja rodnu godinu kao i grozd, hleb i burence. Grozd izražava želju da vinograd dobro rodi, a burence i hleb želju da svega bude u izobilju.
  • Ptice simbolizuju zdravlje i veselje.
  • Knjiga se mesi ukoliko u kući ima đaka (bilo da su učenici ili studenti), ona predstavlja napredak u učenju.
  • Ružice označavaju lepotu, čistotu i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice.

[foogallery id=“520″]

Možda vam se svidi

Nema komentara