Loading...

VINARIJA DEURIĆ: Boce iz kojih teče bajka o rimskom caru

Vinarija Deurić

Beskraj. To je prvo što pomislite kada dođete do kapije veličanstveno velikog imanja na Fruškoj gori. Tabla vas obaveštava da je pred vama Vinarija Deurić, a to vam govore i sva čula. I srce. Šire se mirisi iz voćnjaka i vinograda. Blistaju osmesi domaćina koji vas dočekuju. Strahopoštovanje u vama bude bezbrojne gajbe naslagane na kraju puta. Blagu dozu ljubomore osetite kad vam kažu da ste svega nekoliko dana zakasnili na berbu grožđa. A pod vašim nogama još se plave „fleke“ od grožđa koje domaćini uporno pokušavaju da speru – a pčele i ose da popiju.

Vinarija Deurić – vrhunska vina okružena jabukama

„Atos Fructum“ ime je kompanije koja je najpre počela da se bavi uzgojem jabuka. Njen vlasnik, Mitar Deurić, ekonomista i bivši vaterpolista, strpljivo je dokupljivao okolne parcele. Počeo je sa 37 hektara, a danas njegovo imanje obuhvata modernu plantažu od 100 hektara pod zasadima jabuka. Maltene kompletan rod izvozi se u Rusiju, Skandinaviju, ali i u Englesku – a „Atos Fructum“ je prva kompanija u poslednje tri decenije kojoj je to pošlo za rukom.

Vinarija Deurić

Foto: Turistička organizacija Vojvodine

Međutim, generička proizvodnja jabuka povela je Deuriće i na drugu stranu – ka sofisticiranom uzgoju grožđa. Vinograd od 14 hektara „odgovoran“ je za brojne etikete za koje Vinarija Deurić dobija brojna priznanja.

Za sve je „kriv“ jedan rimski car

Marko Aurelije Prob – Probus – rođen je u Sirmijumu, u Donjoj Panoniji 232. godine naše ere. Vladao je rimskim carstvom šest godina, a taj period ostaće zauvek upamćen i važan za našu zemlju. Naime, veliki Probus prvi put je zasadio vinovu lozu van Italije – na brdu Glavica kod sela Šuljam, na obroncima Fruške Gore.

Ubili su ga vojnici, kad ih je naterao da kopaju kanale u Sirmijumu po vrelom letnjem danu. Brzo su se pokajali i sahranili ga sa svim počastima. Na spomeniku mu piše: „Prob je bio dobričina“.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

U njegovu čast, dva sela zapadno od Šuljama, kod Male Remete Vinarija Deurić proizvodi vino Probus, za koje smatra da će se izboriti za titulu princa Fruške gore. Ono je tamnocrveno, intenzivno, snažnog voćnog mirisa. Smenjuju se arome zrelog crnog duda, šumskog voća, crne čokolade i maraskino višnje. A kad zažmurite i udahnete duboko nad čašom Probusa – u glavi će vam se stvoriti slika rimskih dvokolica, zlatnog trona i imperatora koji zajedno sa vama uživa u vrhunskom vinu.

Vinarija Deurić

Foto: Oseti Srbiju

Vinarija Deurić spaja tradicionalno i moderno

Vinarija Deurić

Foto: Oseti Srbiju

Posetioci mogu da zavire u savremeni proizvodni pogon. Domaćini će ih provesti kroz proces proizvodnje vina, dok ih polako spuštaju pod zemlju. A tamo, osam metara ispod tla, nalazi se vinski podrum. Odvojen je staklenim zidom od posetilaca, kako bi se vina koja „leže“ sačuvala od spoljnih uticaja.

Kad prođete pored barik podruma, pred vama se nalaze police na kojima su boce Talasa – belog i crvenog. Dalje od njih je dugačak sto za dvanaestoro, iznad kojeg dominira prezime vlasnika, iznad naziva vina koja se proizvode na ovom imanju.

Tu su, osim Talasa, Pinot Noir, Gewurtztraminer, Urban Rose, Merlot, Enigma, Chardonnay, Avangarda, Marselan, pomenuti Probus i The – eksperimentalno penušavo vino.

A onda dolazite do sale za degustaciju.

Vinski turizam – da uz čašu bajke uživate na Fruškoj gori

Poseta Fruškoj gori je posebno iskustvo. Prirodne lepote, istorijski sadržaji, lokalna hrana i neponovljiva vina. Pozivamo vas da posetite našu vinariju koja se nalazi u srcu Fruške gore i uživate u vinima vinarije Deurić – kažu domaćini.

Osim što ćete uživati na zdravom vazduhu Fruške gore, Vinarija Deurić vam nudi dve varijante degustacije vina.

Vinarija Deurić

Foto: Oseti Srbiju

„Duša vojvođanske jeseni“

U saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine i agencijom Veselinov Tourism Consulting – VTC grupa novinara obišla je brojne atrakcije širom Vojvodine. U okviru promo ture „Duša vojvođanske jeseni“, osetili smo Srbiju i po ko zna koji put smo se oduševili njenim bogatstvom.

Vinarija Deurić važan je deo turističke i gastro ponude severnog dela Srbije.

Talas degustacija podrazumeva isprobavanje tri etikete, uz stručno vođenje, dok Lux degustacija nudi čak šest etiketa. U Vinariji Deurić možete i bogato da ručate, kako biste upotpunili gastronomski doživljaj. Možete da zamezite Fruškogorski zalogaj, da probate teletinu sa grilovanim povrćem, juneći gulaš ili kobasice i jabuke sa karamelizovanim lukom.

Međutim, to nije sve… Na ovom imanju vam nude mogućnost i da nešto lepo naučite.

Škola vina na Fruškoj gori

Školu vina vodi sertifikovani somelijer, direktor obuke i jedan od predavača u Udruženju Somelijera Vojvodine. Škola traje četiri sata i sastoji se od nekoliko segmenata.

U prvom delu je predavanje uz prezentaciju i praktične vežbe i obuhvata teme kao sto su istorija nastanka vina, sorte vinove loze, vinifikacija (proces pravljenja vina). Sledi obuka za pravilan servis vina i odabir čaša, uparivanje hrane i vina i senzorika, odnosno tehnike pravilne degustacije vina.

Vinarija Deurić

Foto: Oseti Srbiju

U toku predavanja su degustacije 3 etikete (3 vrste vina). Zatim sledi obilazak proizvodnje i obilazak vinskog podruma i barik sale. Nakon toga je rucak i degustacija jos 3 etikete (3 vrste vina). Svaki polaznik dobija diplomu o uspešno završenoj školi vina.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

A onda, kad savladate sve i kad su vam misli ispunjene pričama o vinifikaciji, savremenim mašinama i modernom načinu proizvodnje vina… Onda dođete ponovo do kapije Deurićevog imanja.

Tu vas, u hladu drveta, čekaju predivno restaurirana stara zaprežna kola. Kao podsetnik da se tradicija ne zaboravlja, već da se poštuje i čuva – jer se to tako radi u Srbiji.

Vinarija Deurić

Foto: Oseti Srbiju

Možda vam se svidi

Nema komentara