Da li uopšte možete da zamislite trpezu negde u Srbiji na kojoj se ne nalazi gibanica?
Srpska slojevita pita uglavnom se pravi sa kravljim sirom i jajima. Prave se i ostali filovi – meso, zelje, spanać, krompir, kupus, ali onda to nije gibanica – nego pita. 🙂
Gibanica se jede topla i hladna, uz suhomesnato i salatu. Kao predjelo, večera, doručak, užina… Ili kad god je se uželite.
Otkrićemo vam još jedan trik – sutradan (pod uslovom da vam preostane gibe) možete i da je ispržite. Samo isecite trakice gibanice (parčiće preseći horizontalno, pa onda na štapiće) i prepeći na teflonskom tiganju. Gibanica postane krckava i još lepša! 🙂

Foto: Oseti Srbiju
Kako se pravi srpska gibanica?
Potrebno:
- 500g kora za pitu (tanke)
- 400g punomasnog kravljeg sira
- dve kašike pavlake ili jogurta
- 4 jajeta
- ulje, voda
Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂
Priprema:
U šerpici prokuvati vodu i ulje, za prelivanje gibanice. Kore prebrojati pa odvojiti – dve deblje (za dno) i dve najtanje (za pokrivanje). Pleh podmazati pa dve deblje kore složiti jednu naspram druge, tako da se napravi „kadica“ tj. da se obloži pleh i da ostatak kora visi preko ivica pleha. Sipati malo preliva od ulja i vode, pa dve kore nagužvati u pleh. Sipati preliv, pa fil (sir, pavlaka/jogurt, jaja)… Ponavljati dok ne utrošite kore (osim one dve odvojene za pokrivanje).
Ivice prve dve kore posunovratiti nazad i malo nakvasiti uljem i vodom ako su se osušile. Jednu, pa drugu koru staviti preko gibanice i obe preliti sa malo ulja i vode.
Peći na 250°C dok ne dobije zlatnu boju.
Nema komentara