Loading...

MEDŽGANIK: Posno jelo koje zahteva dobro „medžganje“

Medžganik

Doba posta budi maštu mnogim domaćicama u želji da naprave specijalitete kojima će svojim bližnjima nadomestiti mrsnu hranu. Danas se za to koriste sojino mleko, tofu, parizeri od tunjevine, ali mi smo rešili da potražimo dobra stara posna jela. Tako je na našoj trpezi osvanuo medžganik.

Ovo jelo, kažu domaćice, dolazi iz rasinskog kraja. Međutim, verujemo da su nam ga u amanet ostavili Turci. Kada vam dosade prebranac i posni čorbast pasulj, vreme je za medžganik.

Medžganik – recept

Kilogram pasulja skuvati tako što se prva voda odbaci. U kuvanju posoliti po ukusu. Kad pasulj omekne ocediti ga od vode. A onda na red dolazi medžganje. Domaćice su nekada mnogo vremena trošile na ovo pasiranje pasulja. Danas je dovoljno samleti ga na, recimo, ručnom mlinu za meso.

Napraviti zapršku od 1 dl ulja i 3 kafene kašike aleve paprike. Skloniti sa ringle pa dodati 50g belog luka – sitno seckanog ili samlevenog. Dve-tri kašike zaprške odvojiti sa strane, ostatak sipati u pasulj i dobro promešati. Sipati medžganik u činiju, pa preliti preostalom zaprškom.

Ako vam se učini da jelo deluje premasno jer zaprška „pliva“ na vrhu – ne brinite, preko noći će je pasulj upiti.

Pire od pasulja, papula ili umedžgani pasulj odličan je prilog uz ribu pripremljenu na sve moguće načine.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Marko 6 godina pre Odgovor

    Fantastično.
    Pogodio sam iz prve.Nije teško spremiti.