Loading...

VANILICE: Pune prah šećera i sreće, najbolje su na svetu

Vanilice

Ne mora recept da bude komplikovan, a kolač od 100 jaja i 12 kora da bi bio dobar. To su naše bake vrlo dobro znale, a dokaz za to su čarobne srpske vanilice. Nema praznične trpeze bez njih, a ni deteta koje se od malih nogu nije bezbroj puta „okupalo“ prah šećerom zbog njih.

Pre tri godine čuveni gastronomski portal „Food 52“ proglasio ih je za najbolji praznični kolač na svetu. Kao da mi nismo znali da su vrhunske. Mekane, a prhke, spojene domaćim džemom, pa bezobrazno uvaljane u prah šećer (i to onaj sa dodatkom vanile). Pa kako da ne budu najbolje na svetu!

Za njih postoji bezbroj različitih recepata, ali osnovni sastojci su isti i, što je najlepše, pristupačni. Za vanilice su vam potrebni šećer, brašno, jaja, mast, džem i šećer u prahu. Možete ih praviti potpuno okrugle ili u obliku polumeseca ili da od njih pravite cvetiće – sve je stvar mašte!

Recept za vanilice – i to one najbolje na svetu

Ovo je razmera sastojaka koja je vanilicama doneo prestižnu titulu:

  • 200 grama šećera u prahu
  • mahuna vanile isečena na komadiće
  • 300 grama masti
  • 250 grama grama šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • sok jednog limuna
  • 1 kašičica rendane limunove korice
  • 250 grama mlevenih oraha
  • 600 grama brašna
  • džem

Kad smislite kad ćete praviti vanilice, nekoliko dana ranije šećer u prahu pomešajte sa isečenom vanilom i zatvorite u kutiju.

U činiji pomešajte mast i šećer dok ne se dobije krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu, dodajte orahe i brašno i mutite dok se ne dobije ujednačeno testo. Pokrijte ga i ohladite u frižideru bar tri sata ili tokom noći.

Ugrejte rernu na 180 stepeni, stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Obložite dva pleha papirom za pečenje i pomoću modle vadite vanilice. Ređajte ih u plehove sa razmakom između. Pecite oko 12 minuta, da ostanu bele, a po vađenju iz rerne pustite da se ohlade na tepsiji oko pet minuta.

Prebacite ih na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade. Kada su potpuno hladni, svaku namazati džemom i poklopiti drugom vanilicom. Potom uvaljati u šećer, staviti u limenu kutiju i čekati dan-dva pre serviranja.

Možda vam se svidi

Nema komentara