Loading...

FLEKICE SA KUPUSOM: Kreativno jelo za sva godišnja doba

Bilo da je proleće, leto, jesen ili zima, flekice sa kupusom su brzo i divno jelo kojim ćete obradovati ukućane. Ujedno ćete oživeti i uspomene na detinjstvo i bakine šerpe – one teget, sa belim tufnama. Kad god nisu znale šta će, bake i mame bi na brzinu napravile ovaj specijalitet od kog bi kuća uvek fantastično mirisale.

Flekice su vojvođansko jelo, ali lako su se odomaćile i u ostalim delovima Srbije. Opšte je poznato da naš narod voli ovu zdravu zeljastu biljku.

 

FLEKICE SA KUPUSOM – jednim i drugim – i kako ih napraviti

 

Osnovni recept za flekice sa kupusom je veoma jednostavan. Kupus se isecka na kockice, pa se prodinsta na masnoći sa začinima. Uglavnom je posredi onaj srpski standard – so, biber, vegeta i aleve na vr’ noža. Sačeka se da ispari sva voda iz njega, pa se skloni sa strane… Neke domaćice vole da najpe uprže luk, pa da dodaju kupus, ali ako volite lakša jela – spremite ovaj specijalitet bez luka.

Onda se obare flekice za kupus. Obavezno ih na pijaci tako tražiti, jer se one manje koriste za supu. Testo se pomeša sa kupusom i dodatno se začini po ukusu. A onda se na dalje samo uživa i to uz vino ili špricer.

Srazmera starih domaćica uglavnom kaže da se stavlja – koliko flekica, tri puta više kupusa. Za dve lepe porcije potrebno vam je 100 grama flekica i 350 grama svežeg kupusa.

Kaže se da su flekice sa kupusom jelo za celu godinu jer se mogu praviti u sva četiri godišnja doba. Jednako su zanimljivo i ukusno jelo ako se prave od mladog slatkog kupusa ili od ukišeljenog.

Ukoliko se odlučite na to da spremite flekice sa kiselim kupusom, naš je predlog da dodatno „začinite“ ceo užitak. Dok se kupus prži dodajte mu sitno seckanu dimljenu slaninu ili dimljeno meso.

Foto: Oseti Srbiju

Možda vam se svidi

Komentari (2)

  • Dunja 4 godine pre Odgovor

    Obožavala sam,nedeljom, kad odemo kod bake,da kuća miriše na čuvene flekice. Iako je jelo skromno,baka mu je davala dušu i sa slašću smo to jeli. Danas,mojoj deci ja spremam bakine flekice,ne sa takvim šmekom kao baka, ali tanjiri ostanu prazni (iako nijedno dete ne voli kupus). Hvala za vraćanje u detinjstvo i svaka čast za tekst 🙂

  • Skorpija 2 godine pre Odgovor

    Ovo jelo me vraca u detinjstvo. Danas ga retko pravim, ne znam zasto. Hvala na podsecanju.