ŠUMADIJSKI ČAJ: Srpska šoljica sreće u zimskim danima

Šumadijski čaj

Ustali ste rano da biste na vreme stigli na posao, ali ste iz ulice izlazili pola sata krećući se kao Bambi? Autobus ste čekali manje-više pola sata, a kad je došao – niste mogli ni da uđete u njega. Na posao ste kasnili, pa ste ostali duže. Kući ste se vratili po „debelom“ mraku. Dočekala vas je porodica željna pažnje i ljubavi, a vi ste puni nervoze? Rešenje je, razume se, čaj! I to šumadijski čaj.

Mnogi ljudi širom sveta zimi uživaju uz kuvano vino. Šetaju se ulicama metropola grejući šake kartonskim čašama sa slatkim kuvanim vinom. Nasmejani su i srećni, kao u svim novogodišnjim holivudskim filmovima. I mi Srbi, naravno, kuvamo vino, šta nam teško… Ali mnogo nam je draža kuvana rakija!

Kako napraviti šumadijski čaj?

Bake kažu da je idealna razmera da na šest deci ljute rakije idu četiri decilitra vode.

Najpre u lonče sipamo 300 grama šećera i pržimo ga dok se ne karamelizuje, ali da boja ostane svetla. Dodajemo vodu polako, da ga topimo. Nikako prvo rakiju, jer se zagrevanjem gubi alkohol – a to nam nije cilj! 🙂

Kad se otopi cela količina šećera, dodaje se rakija. Kuva se dok ne provri – ili, što bi bake rekle, dok ne baci jedan ključ.

Šumadijski čaj služi se u debljim čašama ili staklenim šoljama, obavijenim salvetom.

Napomene

  • Zbog velike količine šećera, šumadijski čaj ume brzo i lako da „uhvati“, ali se zbog njega i brže trezni.
  • Kad popijete šumadijski čaj svi će vam biti mnogo draži, a život nekako lepši i lakši.
  • Pre prvog gutljaja udahnite mirisnu paru iz šoljice. Ta toplina, aroma i opijenost… to je Srbija.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Nemanja 6 godina pre Odgovor

    Sjajno! Prava stvar za zimske dane. (za „meku“ rakiju moze i odnos 50:50)