Loading...

SARMA: Savršen šumadijski recept za praznično uživanje

Sarma

Nema Nove godine i bliskih joj praznika bez šerpe iz koje mirišu kupus i meso. Sarma je mnogima najvažniji deo slavlja, a ovo tradicionalno jelo – osim u Srbiji – voli se i u ostatku Balkana, kao i u Grčkoj i Turskoj.

Sarma može da se pravi i od vinove loze, kao i od zelja. Ali kad se kaže sarma uglavnom se misli na onu čuvenu – od kiselog kupusa, koja se krčka satima i pućka na šporetu.

A kako se pravi ovaj specijalitet?

Sarma – recept za savršeno kuvano jelo

Na ulju prodinstati sitno seckan crni luk, pa dodati meso, so, biber, suvu mešavinu začina i alevu papriku. Kad se to proprži dodati pirinač i sitno seckanu suvu slaninu.

Probati kupus – ako je previše slan i kiseo, oprati ga u hladnoj vodi. Odvojiti listove i iseći zadebljanja sa svakog. To može da se uradi i pre ispiranja kupusa.

Na svaki list kupusa staviti nadev i savijati sarme – najpre od sebe, pa sa strana, pa opet od sebe. Ako volite manje sarme, a listovi su veliki – isecite ih na pola ili na trećine – kako vam odgovara.

Na dno šerpe staviti listove kupusa, pa na njih ređati sarme. Između sarmica stavljati komade suvih rebara i suvog mesa. Dodati lovor i suve papričice, pa preliti hladnom vodom, da sarme ogreznu u njoj.

Kuvati na jakoj vatri dok ne proključaju, pa smanjiti na minimum – da se jedva čuje da pućka. Kuvati dok vam ne dosadi. Što duže – to bolje.

Pred kraj kuvanja zapržite sarme blagom crvenom zaprškom – brašno proprženo na ulju sa malo aleve paprike.

Foto: Wikipedia/Goran Andjelic

Možda vam se svidi

Nema komentara