Loading...

MELŠPAJZ: Kolač od bakine ljubavi i sremačkog nestašluka

Divan je kićeni Srem, to svi znamo… A da se tamo baš dobro jede, e, toga smo tek veoma svesni! Sremačka trpeza puna je „špajzeva“ – foršpajz (predjelo), cušpajz (varivo), nahšpajz (desert)… I, naravno, čuveni melšpajz. Sremački unuci i unuke dobro znaju da je posredi nemačka reč za kolače od brašna. Znaju i da taj sremački melšpajz nije tek tako neki brašnjavi kolač. On je mnogo više od toga…

Melšpajz je onaj kolač koji se ispeče u bakinoj pećnici. Pa miriše onako topao i posut šećerom u prahu… Ma, miriše cela kuća od njega. Pojeli biste pun pleh! Ali vam je dozvoljeno jedno parče, morate imati meru. I nije bitno koji je to kolač i kako se pravi, bitno je da je to melšpajz bake iz Srema, umešen s ljubavlju, filovan dušom i dobrotom, a posut nestašlucima iz bećaraca.

Mi ćemo vam pokloniti recept za melšpajz od oraha i jabuka, a vi nam otkrijte kakve su sve melšpajze vaše bake pravile! 😉

Melšpajz od jabuka i oraha

Umutiti četiri jajeta sa četiri šoljice šećera. Dodati tri šoljice mleka, četiri šoljice ulja, tri šoljice brašna, 100g mlevenih oraha, prašak za pecivo i dve rendane kisele jabuke.

Masu moramo varjačom dobro ujednačiti. Sipati u podmazan pleh i peći 35-40 minuta na 200°. Pečen kolač seći na kocke ili trouglove i posuti mešavinom cimeta i šećera u prahu.

Možda vam se svidi

Nema komentara