Loading...

ČESNICA: Kako se pravi božićna pogača i šta se u nju stavlja

česnica

Jedan od omiljenih božićnih običaja u Srbiji jeste traženje blaga u pogači. Česnica se u nekim delovima naše zemlje pravi na Badnje veče, a negde na Božićno jutro. U Vojvodini se pravi kao suva pita, sa orasima i grožđicama. U Šumadiji i južnim delovima Srbije česnica je „obična“ pogača u koju se stavljaju predmeti koji, prema verovanjima, donose sreću i blagostanje.

Šta se sve stavlja u česnicu – i zašto?

Najvažnije je da se u česnicu stavi – novčić. Nekada se stavljao zlatnik, a danas može da posluži bilo koji „dinarčić“. Onome koji u česnici pronađe novčić, on će doneti sreću i, naravno, novac.

U česnicu se stavlja i parče badnjaka ili dren, koji donose plodnost i dobro zdravlje.

U nekim krajevima Srbije, u seoskim domaćinstvima, stavljaju se i kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Zrna pšenice stavljaju se zbog, razume se, kokošaka i druge živine.

Kako se pravi česnica?

Pola kilograma prosejanog belog brašna zamesiti sa nadošlim kvascem. Dodati mlaku vodu da se zamesi mekše testo i mesiti dok ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti da naraste, a potom ga razvaljati u ploču debljine pola centimetra. Površinu testa premazati razmekšalom svinjskom mašću. Preklopiti kao knjigu i ostaviti testo da odmori. Ovaj postupak ponoviti 3-4 puta.

Posle poslednjeg premazivanja u pogaču se stavljaju predmeti koje će ukućani tražiti.

Staviti testo u podmazanu tepsiju i peći na jakoj vatri oko 20 minuta – pola sata.

Ispečena česnica se lomi pred doručak ili ručak, zavisi od kraja Srbije. Okreće se tri puta, pa je ukućani lome. A onda počinje lov na „blago“! 🙂

Možda vam se svidi

Nema komentara