Loading...

SALČIĆI: Neodoljiv bakin slatkiš koji ćete obožavati

salčići

Ne zvuči mladim domaćicama baš lepo kad im se kaže da se kolač pravi od svinjskog sala. Ali stari gurmani pamte bakinu poslasticu kojoj nikada nisu mogli da odole.

Salčići su jedan od tradicionalnih srpskih dezerata, koji potpadaju pod ono čuveno – sve može da se iskoristi. Dakle, svaki deo životinje (u ovom slučaju svinje) treba da se iskoristi na neki način. Zato salo odlazi bakama za kolače kojima se unuci i te kako raduju.

Potrebno:

400g brašna
1 kašika masti
1 jaje
1dl mleka
1dl belog vina
200g mlevenog sala

Priprema:

Zamesiti testo od brašna, masti, jajeta, vina i mlakog mleka, da se ne lepi za ruke. Razvaljati na pobrašnjenoj površini i premazati tankim slojem sala. Preklopiti sa bočnih strana ka sredini, pa onda sa gornje i donje ivice. Staviti u frižider na pola sata. Ponoviti postupak premazivanja dok se salo ne potroši.

Razvući testo na debljinu od 3-5mm pa seći kvadrate ivice oko 5cm. Filovati po želji. Bake su stavljale džem, i to najčešće od šipka ili šljive, ponekad kajsije… Nama danas niko ne brani da pravimo salčiće sa čokoladnim kremom, pa čak i sa dodatkom sitno seckanih lešnika ili oraha. Lepo je biti kreativan.

Kvadrate preklopiti po dijagonali. Ugrejati rernu na 200°C i peći dok se salčići ne razlistaju i ne dobiju zlatnu boju.

Salčiće posuti šećerom u prahu i jesti tople – mada su lepi i hladni.

Možda vam se svidi

Nema komentara