Loading...

POGAČICE SA SIROM: Srpski zalogaj pun sreće

pogačice sa sirom

Ništa nije slađe nego kad se okupi društvo, pa domaćica iznese pregršt tanjirića sa koječim. Trpeza za prijatelje u Srbiji sprema se drugačije od svih ostalih na svetu. Jer mi za prijatelje kuvamo i mesimo sa posebnom radošću. Zato su pogačice sa sirom odličan, kako to kažu moderni kuvari, „starter“ za prijateljsku sofru.

Kad nam dolaze prijatelji često smo u dilemi šta da im poslužimo. Zato su pogačice od jednakih mera najbrži i najsimpatičniji izbor. Možemo ih servirati same, uz piće, a mogu da posluže i kao pecivo koje ćemo služiti uz razne umake i ‘seckalice’. Odlično idu uz mlad kajmak, ali ne smetaju im ni ajvar ili ljutenica.

Kako napraviti pogačice sa sirom od jednakih mera?

Za ovo brzinsko mešenje potrebno vam je 250g punomasnog sira, 250g brašna, 250g margarina za mešenje i kašičica soli. Naravno, meru možete menjati, ali princip ostaje isti – koliko sira, toliko brašna i margarina. Možete koristiti i puter, ukoliko više volite sa njim da mesite.

Testo se veoma lako zamesi, a možete ga umesiti i dan ranije. Domaćice kažu da je lepše kad odstoji, ali mi najčešće nemamo strpljenja da čekamo toliko.

Razvaljajte testo oklagijom da bude debljine oko 1cm, pa rakijskom čašicom ili modlama za kekse vadite pogačice. Ređajte ih u pleh postavljen papirom za pečenje i premažite ih umućenim jajetom. Ukoliko volite, možete ih posuti susamom. Pecite u ugrejanoj rerni na 250°C, dok ne dobiju zlatnu boju.

Možda vam se svidi

Nema komentara

go88