Loading...

SLAVSKO ŽITO: Kako se sprema i šta tačno predstavlja?

Za krsnu slavu obavezno je pripremiti – slavski kolač, slavsko žito, sveću i crno vino. Sve ostalo stvar je lične želje i mogućnosti domaćina. U nekim krajevima Srbije, slavski kolač sprema se kao obična pogača, a ponegde je ukrašen i gizdav, na ponos domaćina. Otkrijte OVDE tajne naših baka za pravljenje slavskog kolača.

Foto: Oseti Srbiju

Pred slavu u kući se kuva žito. Slavsko žito može da se kuva na više načina.

Kuvano žito je u crkvenoj upotrebi još od najstarijih vremena. Kao crkveni simbol ono podseća na biljne žrtve iz starog zaveta. Smatra se da ono predstavlja ilustrovanu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života.

Slavsko žito za Aranđelovdan i Ilindan?

U nekim krajevima naše zemlje kaže se da ne valja spremati slavsko žito za obeležavanje Svetog arhangela Mihaila i Svetog Ilije. U narodu se kaže da je Sv. arhangel Mihailo besmrtni anđeo, a da Sv. Ilija nije umro već je uznešen na nebo, te stoga ne treba kuvati žito.

Ipak, Srpska pravoslavna crkva ispravlja vernike i objašnjava da se slavsko žito ne sprema za svete koji su „umrli“.

U samoj molitvi za osvećenje koljiva sveštenik se moli, da se žito prinosi «u tvoju slavu», misleći na Boga, «u čast i spomen svetog (izgovara se ime slave porodice), i u pomen onih koji umreše u blagočestivoj veri. Onima koji ovo spremiše i spomen vrše, ispuni, Blagi, sve molbe njihove na (njihovo) spasenje i da okuse tvoja večna dobra…» Trebnik, str. 406.

Kako skuvati slavsko žito?

Uzeti kilogram pšenice „belije“ i skuvati dok opna ne pukne. Procediti i oprati pod hladnom vodom. Staviti na čaršaf da se dobro ocedi. Samleti na mašini za meso, može i do tri puta. Zatim se ta smesa pomeša sa 1 kg šećera i 1 kg mlevenih oraha. Od začina se najčešće stavlja rendani muskatni oraščić, a može i vanilin-šećer. Oblkovati po želji i odozgo posuti mlevenim orasima.

Naravno, uviđate i sami da je poenta dodati onoliko šećera i mlevenih oraha koliko žita kuvate. Dakle, ako kuvate 300g pšenice, u mleveno žito ćete dodati 300g šećera i 300g mlevenih oraha.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • ashok 2 godine pre Odgovor

    My Family Loved it. I am definitely sharing Guys, Thanks For sharing this Great Recipe. this recipe and this website with my friend. Hope they also love it. Thank you again for sharing such a great recipe.