Loading...

KAPAMA: Prolećna bezobraština iz bakinog lonca

kapama

Možda baš i nije idealnog izgleda, ali za ukus garantujemo! Kapama je fantastično prolećno jelo koje potiče iz tradicionalne kosovske kuhinje. Toliko je dobro su ga čak i slavni gurmani Turci preuzeli od nas!

Ovaj bakin specijalitet nije teško napraviti, ali će vam oduzeti malo više vremena. Zato je najbolje spremati ga uz prolećno čišćenje kuće – taman da se posle obroka divite sopstvenom trudu!

Kažu da je kapama sastavni deo Vaskršnje trpeze, ali ljubitelji dobre hrane spremaju je kad god se domognu svih zelenih sastojaka. Naime, bitno je da imate blagi luk, zelje i spanać. Ovo zeleno trojstvo će, uz meso, postati vaše omiljeno jelo.

Kapama se najčešće pravi od jagnjećeg mesa, ali ništa manje nije ukusna ni od junećeg ili pilećeg mesa. Pravi se tako što se odabrano meso u komadima udinsta da omekne i dobije boju.

Na drugoj strani proprži se mladi luk. U njega se doda očišćeno, oprano i iseckano zelje i u istoj količini mlad i očišćen spanać. Doda se malo aleve paprike i u tu masu se ubaci prethodno udinstano meso.

Bakina kapama se jede sa kiselim mlekom i uz lepo domaće vino! 🙂

Možda vam se svidi

Nema komentara