Loading...

VITEZ FEST: Veliki dečji praznik uz najhrabrije junake

Vitez Fest

VITEZ FEST je multimedijalni viteški spektakl koji se održava na veliki dečji praznik – Vrbicu/Cveti na Beogradskoj tvrđavi. Pod sloganom: „KLINCI I KLINCEZE, POSTANITE PRINČEVI I PRINCEZE“, oživljava pravu, pravcatu modernu interaktivnu bajku.

Ulaz je besplatan za svakoga ko 20. i 21. aprila bude poželeo da vidi najhrabrije junake.

VITEZ FEST – Vitezovi i dalje šetaju Srbijom!

Šta povezuje bajkovito vreme vitezova i moderno doba, Beogradsku tvrđavu Despota Stefana i Kamelot Kralja Artura, viteške turnire i kompjuterske igrice, srednjevekovne haljine i visoku modu, teatar i multimedijalne instalacije, dvorsku muziku i tehno, kovani mač i hologram, Srbiju i svet? VITEZ FEST!

I ove godine Kraljevski Red Vitezova nastavlja dugu tradiciju viteških festivala namenjenim deci i roditeljima, kao i brojnim gostima iz Srbije i čitavog sveta! Na najlepše dečje praznike Vrbicu i Cveti, Beogradska tvrđava će opet sijati kao u zlatno Despotovo vreme pre više od šest vekova, a Beograd će opet postati grad vitezova, princeza, dece i radosti!

VITEZ FESTU prethodi NEDELjA VITEŠTVA koja se odigrava od 15. do 19. aprila. Tokom nje Vas očekuju predavanja najeminentnijih stručnjaka i prikazivanje filmova na Beogradskoj tvrđavi.

Tokom viteškog festivala Vas očekuje program koji će razigrati maštu malo mlađih ali i onih starijih koji i dalje veruju u viteštvo.

PROGRAM VITEZ FESTA 2019

SEKTORI (Gornji grad):

 • Vitez grad – viteške veštine,
 • Vitez grad – resavska škola,
 • Vitez sport,
 • Vitez scena,
 • Vitez film

SUBOTA, 20. APRIL

Sabiranje svih učesnika i simpatizera festivala na trgu Republike, kod spomenika Kneza Mihaila u 11.15.

11.30: Povorka (defile) se kreće Knez Mihailovom ulicom do platoa Gornjeg grada Beogradske tvrđave, tačnije kod Despotove Kule (opservatorija) gde zvanično kreće kulturno-umetnički program (oko 14.00). Programi Vitez Festa počinju oba dana svetom liturgijom u crkvi Ružici, nakon koje sve ostale aktivnosti navedene u programu počinju u 12:00 i završavaju se u 19:30.

♛ VITEZ SCENA ♛

14:00: OTVARANJE FESTIVALA – Početak glavnog muzičko-scenskog programa na bini. Aktivnosti ove celine počinju oba dana u 12:00 i završavaju se u 19:30.

Muzički program se odvija u dva dela:

Prvi deo – od 14.00 do 16.00
Pauza – od 16.00 do 17.00
Drugi deo – od 17.00 do 19.00

♛ VITEZ GRAD – VITEŠKE VEŠTINE ♛

Aktivnosti ove celine počinju oba dana u 12:00 i završavaju se u 19:30.

-Viteška udruženja, lukostrelarski klubovi i sokolarska društva – partneri Kraljevskog Reda Vitezova: gosti iz Rusije Bogatirska Sloboda, gosti iz Belgije viteška družina Franšimon, družina gost iz Poljske Zakon Ricerski Zjemi Biječkej, Sveti Arhanđeli, Crni medved, Knez Lazar, Čuvari Koplja Svetog Georgija iz Republike Srpske, gosti iz Mađarske, Crne Gore, Društvo Sokolar, Društvo Sokolara Srbije, Čuvari Hristovog groba, i još mnogi drugi….

Tu vas čekaju:

 • Egzibicije, borbe, lukostrelarstvo, izrada i predstavljanje oklopa, mačeva,
  štitova, oružja i drugih viteških rekvizita…
 • Viteške radionice
 • Viteška veština sokolarstva (prikazivanje i let orlova, sokolova, jastrebova,
  sova…)
  -Konjički klubovi: Hipodrom, Jurban kauboj, Ison,
  -Udruženje stripskih umetnika Srbije

♛ VITEZ GRAD – RESAVSKA ŠKOLA ♛

Aktivnosti ove celine počinju oba dana u 12:00 i završavaju se u 19:30.

Tu će se izučavati crkvena arhitektura, duborez i vajanje, vez, tkanje, narodna nošnja i brojanice… Organizovaće se slikarske i ikonopisačke radionice za decu. Učiće se kaligrafija, crtaće se pravoslavni strip… Baviće se i ikonopisom, freskopisom, mozaikom i filigranom…

♛ VITEZ SAJAM ♛

Aktivnosti ove celine počinju oba dana u 12:00 i završavaju se u 19:30.

NEDELJA, 21. APRIL

*Program za sektor „Vitez grad – viteške veštine“ i „Vitez grad – resavska škola“ ostaje isti kao i za prvi dan festivala.

♛ VITEZ SPORT ♛

Aktivnosti ove celine počinju oba dana u 12:00 i završavaju se u 19:30.

Vojna policija izvešće pokazne vežbe – elementi borenja, rad na pronalaženju minsko-eksplozivnih sredstava. Na Vitez sport celini predstaviće se i pravoslavno sportsko društvo Sveta Srbija, džudo klub Sveta Srbija, Peca i deca (zmajada), SAJ će izvesti prikaz samoodbrambenih tehnika za đake i mlade. Biće tu i Savez za fitnes i rekreaciju Beograda, kao i FK Crvena Zvezda i Hokej klub Partizan.


Naslovna fotografija: YouTube Printscreen / Краљевски Ред Витезова

Možda vam se svidi

Nema komentara