Loading...

BOKVICA: Dugo se mislilo da je KOROV, a leči skoro sve!

Bokvica

I u onom malom parku u blizini vaše zgrade i na livadama izvan grada – bokvica raste svuda. Može se reći da je ova lekovita biljka meta mnogih predrasuda. Od toga da se misli da je korov, do toga da je ženska bokvica lekovita, a muška nije… Međutim, ona se milenijumima već koristi u praktične i medicinske svrhe – još otkad ju je Aleksandar Veliki doneo u Evropu 327. godine pre nove ere. Saksonci je smatraju jednom od devet svetih biljaka, a ženska bokvica je i rani hrišćanski simbol.

Muška bokvica (trputac, mala bokvica) je trajna prizemna biljka sa uskim listovima. Za razliku od nje, ženska (velika ili pitoma bokvica, paskavica, široki trputac) ima šire listove i kad su mladi jestivi su – koriste se za salate i variva.

Ova biljka može da se koristi sveža – tokom toplog dela godine – a za zimu može da se zamrzne i tako očuva.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

Bokvica leči od glave do pete

Sirup ili čaj za disajne organe

Bokvica pomaže kod oboljenja disajnih organa. Posebno je pogodna za decu jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi medom. Čaj od listova se pije što je moguće topliji.

Oblog za ubode i čireve

Sveže zgnječeno lišće koristi se kao oblog na mestu uboda insekata, odnosno rana koje teško zarastaju. Sok od svežeg lišća nanosi se na ranu, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, sprečava upalu i smiruje bol. Takođe, oblog od listova hladi i odmara noge nakon većih napora. Biljka je delotvorna kod lečenja čireva jer sprečava upale.

Lek za rane

Bokvica je odlično sredstvo za lečenje hemoroida, kožnih oboljenja, zaustavljanje krvarenja, suzbijanje vaginalnih infekcija. Posebno je dobra za vidanje rana jer podstiče regeneraciju tkiva pa samim tim i zarastanje. Izmrvljeni listovi bokvice mogu pomoći u lečenju otvorenih rana izazvanih trombozom. Pošto ima moć da ublaži upalne procese na koži nekada se bokvica često upotrebljavala i za lečenje akni. Iz istog razloga koristila se u lečenju hemoroida.

Blagotvorna za želudac

Visok sadržaj sluzi u bokvici blagotvorno deluje na želudac i creva. Od njenih svežih mladih listova može da se napravi veoma ukusna salata koja sadrži vitamin C i provitamin A.

Bokvica

Foto: Pixabay.com

Šta se od nje može napraviti?

Eliksir za želudac

Na mašini za meso ili u blenderu samelje se 500 g svežih i dobro opranih listova bokvice. Samlevene listove i sok pomešati sa kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promeša i ostavi da stoji tri dana, povremeno se meša drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana, eliksir se uzima tri puta na dan po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbegla oksidacija), desetak minuta pre obroka. Preporučuje se kod bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Od velike je koristi i pušačima.

Protiv akni i mitisera

15-20 grama sveže isceđenog soka od bokvice pomešati s 10-15 gr masne kreme. Dodati nekoliko kapi ružinog ulja i kašičicu nevenove masti pa dobro izmešati.

Protiv gripa

Pomešati 30 g listova bokvice, 30 g iglica smreke, 20 g listova podbela i 20 g biljke dan-noć. Dve kašičice mešavine preliti s 250 ml vruće vode i ostaviti da odstoji deset minuta. Procediti. Zasladiti medom ili dodati sok od zove ili višanja.

Infekcije zuba i desni

Sažvakano lišće bokvice postavljeno kao obloga na zub i desni može da spreči infekciju zuba u ranim fazama.

Zeleni sok

Dobro izgnječiti 200 g lista bokvice sa po 100 g koprive, maslačka i stolisnika. Sadržaj se istisne kroz čistu lanenu krpu, procedi i zatim prokuva uz skidanje pene, koja se skuplja na površini. Dodaju se dve velike kašike meda, pa se sadržaj ponovo kuva, dok se ne zgusne. Kada se ohladi, sipa se u flaše, a da se ne bi pokvario, u svaku bocu doda se čašica rakije. Pre upotrebe pomeša se sa toplom vodom, u odnosu pola-pola.

„Plućni“ čaj

Kod bronhitisa, plućne i bronhijalne astme jako dobro deluje čaj od bokvice. U šolju hladne vode staviti krišku limuna i punu čajnu kašičicu smeđeg šećera, zakuvati, pustiti da četiri do pet puta zakipi, skinuti s vatre pa dodati punu čajnu kašičicu suvih listova bokvice. Pustiti da odstoji pola minuta. Čaj se svaki put priprema svež i pije se gutljaj po gutljaj što je moguće topliji.

Serum od bokvice

Bake kažu da ovaj serum leči „sve boljke disanja“, a njegov način pripreme nije nimalo standardan.

U teglu od 5 l naslagati 3 cm zgnječenih svežih listova pa posuti smeđim šećerom u količini još 1 cm. Ponavljati slaganja dok se tegla ne napuni, a onda je ostaviti sa strane na jednu noć. Ujutro opet dopuniti ako su se listovi slegli. Kad se tegla napuni u bašti se iskopa rupa, a poklopac tegle zalije voskom. Tegla se stavlja u rupu i pokriva daskama, kamenjem i zemljom da bude u potpunosti zatrpana. Vadi se iz zemlje posle 3 meseca pa se dobijeni serum prokuva i procedi. Tako pripremljen serum najjači je lek protiv svih bolesti grla i pluća.

Možda vam se svidi

Nema komentara