Loading...

ODOLJEN: Lekovita i lepa biljka kojoj malo ko može da odoli

Odoljen

Odoljen ili valerijana ili macina trava u Srbiji raste kao samonikla biljka u polusenovitim šumama, na livadama sa više vlage, pored reka i potoka. Uspeva na nadmorskoj visini do 2000 metara. Odoljen traži rastresita, vlažna i humusna zemljišta. Zbog sve veće potražnje na domaćem i inostranom tržištu prešlo se na plantažno gajenje, najviše u Banatu i centralnoj Srbiji.

Odoljen

Foto: Pixabay.com

Narodna verovanja

Naš narod je oduvek verovao da je odoljen neobična biljka. Ko ga ima, može svačemu odoleti. Stariji svet, naročito na istoku Srbije, još veruje da je dobro da se ima malo ove biljke u pojasu, u džepu ili u nekoj amajliji.

Primena odoljena je široko rasprostranjena u alternativnoj medicini. Koristi se kao lek za nervnu napetost, razdražljivost i nesanicu, kao i za pomoć prilikom odvikavanja od pušenja. Žene su oduvek cenile odoljen. Naročito one slabih živaca. Po nekoliko kapljica tinkture odoljena na kocku šećera ili u čašu vode i očas se nervi smire i skrase.

Odoljen se koristio i za vreme Prvog i Drugog svetskog rata, za lečenje „rovovskog šoka“ (današnji posttraumatski stresni poremećaj). Lek su nazvali „antizortin“, jer je to bio najefikasniji lek od zorta, straha i panike čim počnu da zavijaju sirene za uzbunu.

Ako vam se sviđaju naše priče, LAJKUJTE Fejsbuk stranicu „Oseti Srbiju“ kako biste dobijali obaveštenja o našim novim tekstovima 🙂

Odoljen i njegova lekovita svojstva

Odoljen se koristi kao prirodan sedativ i antidepresiv, delotvoran je za smetnje nervnog sistema poput iscrpljenosti, teskobe, histerije i nesanice. Pomaže kod stresa, stresnih situacija, velike napetosti i zabrinutosti. Preporučuje se za psihičke smetnje i simptome kod žena za vreme ciklusa i menopauze. Preporučuje se i kod nervozne i nemirne dece.

Pomaže kod smetnji sa varenjem koje uzrokuju psihološki problemi. Umirujućim delovanjem uklanja nadutost, bolove u želucu i nagon za povraćanjem. Ima sposobnost relaksacije mišića sistema probave i posledičnog uklanjanja simptoma sindroma iritabilnog creva.

Eterično ulje u malim dozama umiruje nervni sistem, deluje na srce, protok krvi i na mišiće tela. Umirujućim delovanjem reguliše srčani ritam, opušta mišiće i oslobađa od grčeva.


BUDITE OBAZRIVI

Velike doze odoljena mogu izazvati glavobolju, nemir, uzbuđenost, nesanicu, teškoće s buđenjem i midrijazu (povećanje zenica).

Odoljen se ne sme koristiti pre upravljanja motornim vozilom.

Nije dozvoljen ni u trudnoći, tokom dojenja i istovremeno s terapijom sedativima i antidepresivima.

Alkohol pojačava dejstvo odoljena pa bi trebalo izbegavati istovremenu upotrebu.


Narodni čaj od odoljena

Supenu kašiku korena ostaviti u 2 dl hladne vode da stoji 10 sati. Od tog hladnog čaja uzimati 6 puta dnevno po supenu kašiku.

Ne sme se kuvati jer biljka gubi lekovito dejstvo.

Tinktura od odoljena

Može se kupiti u apoteci, ali je možete napraviti i sami.

U čistu i suvu teglu sipati 50g suvog korena odoljena i preliti sa 300ml 70% alkohola. Dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na tamnom mestu dve sedmice. Procediti i sipati u staklene flašice s dobrim zatvaračem. Čuvati na hladnom i tamnom mestu. Sat vremena pre odlaska u krevet popiti jednu kafenu kašičicu (20-30 kapi) tinkture s malo vode protiv nesanice. Koristi se 20-30 kapi tri puta na dan ili po potrebi za smirenje.

Možda vam se svidi

Nema komentara