Loading...

LOVOR: Ovenčava slavom, ukusom i dobrim zdravljem

Lovor

Lovor, lorber, davorika, zelenika, javorika… Postoji mnogo naziva za zimzelenu biljku koja se od antičkog doba smatra svetim drvetom. Grančice lovora tada su bile znak najveće časti i slave.

Lovor u prošlosti

U starom Rimu su pobednici u ratovima, ali i slavni pesnici bili ovenčavani lovorovim vencima. Od reči ‘lovor’ nastao je i pojam „laureat“. Nekada, u staroj Grčkoj i Rimu, to je bio pesnik koji je nosio lovorov venac. Danas se taj izraz koristi za književnika ili umetnika koji je dobitnik velike nagrade. Ovim vencem ukrašavane su i glave pobednika olimpijada.

U proročištu u Delfima žvakali su lovorov list ili su ga palili verujući da im njegov mirisni dim pomaže da bolje „vide“ budućnost. Imperator Tiberije krio se ispod kreveta sa lovorovim vencem – da se zaštiti od gromova. Njegove „kolege“, rimski carevi Klaudije i Neron boravili su u lovorovoj šumi tokom epidemije kuge verujući da on sprečava širenje zaraze.

Naravno, još od starog Rima se zna – lovor je fantastičan začin!

A osim začina…

Lovor je odličan za podsticanje dobrog raspoloženja. Pomaže i kod glavobolje i migrene, snažan je analgetik i primenjuje se kod jakih bolova usled mišićnih grčeva. Uz to, u stanjima stresa, preporučuje se i ulje od lovora, a ono je dobro i za jačanje imuniteta. Lovor podstiče i cirkulaciju, a dovodi i do olakšanja pri tegobama sa limfnim žlezdama.

Ova biljka je delotvorna i kod reumatizma, a preporučuje se i kod problema sa bolnim i proširenim venama. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dobar je za dijabetes i za probleme sa zglobovima.

Inhaliranjem male količine ulja od lovora ublažićete probleme sa disajnim putevima. Ova biljka smanjuje kašalj i podstiče izbacivanje sluzi. U ishrani lovor daje brojne minerale i vitamine (najviše A,C). Sadrži mangan i gvožđe i u manjoj količini magnezijum, kalcijum i kalijum.

Olakšava i probavu. Listovi lovora imaju sposobnost smanjenja nadimanja. Smiruju rad želuca, podstiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda se koristi za podsticanje apetita.

Lovor deluje antiseptično i antigljivično. Lovor kao antiseptik štiti rane od infekcija i sprečava rast bakterija.

Lovor

Foto: Pixabay.com

Primena lovora

Za pripremu čaja od lovora, uzmite list svežeg ili sušenog usitnjenog lovora i prelijte ga s 2 dl ključale vode. Šoljicu poklopite i nakon pola sata procedite. Pijte jednu do dve šoljice dnevno, pre jela.

Listove možete koristiti i za biljne kupke. Potrebno je usitniti oko 20 listova lovora i kuvati u 5 litara vode. Posudu poklopite, a nakon jednog sata sipajte u kadu.

Lovor poseduje snažno analgetsko dejstvo pa se njegovo eterično ulje koristi u mešavini za uklanjanje jakog bola. Osim kod mišićnog spazma, delotvorno je i za reumatoidni artritis, kao i za reumatizam uopšte.

* Uklanjanje bola zbog mišićnog spazma

Lek se sastoji od mešavine koju sačinjava 30 ml biljnog ulja makadamije, i po 20 kapi eteričnog ulja lovora, eteričnog ulja ruzmarina cineola i eteričnog ulja ruzmarina kamfora. Da bi se dobio željeni efekat mešavinu treba utrljavati lokalno, u tankom sloju, dva do tri puta na dan.

* Protiv reumatoidnog artritisa

Mešavina leka u sebi sadrži po 15 ml biljnog ulja makadamije i kantarionovog ulja, deset kapi eteričnog ulja muskatnog oraha, osam kapi eteričnog ulja bobica borovnica, 16 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa, 12 kapi eteričnog ulja ruzmarina cineola i 14 kapi eteričnog ulja lovora. Ovako dobijena mešavina utrljava se lokalno na zglobove, u tankom sloju, dva do tri puta dnevno.


NAPOMENA:

Sušeni listovi posle godinu dana gube ukus. Listove lovora treba čuvati u tegli zaštićenoj od vazduha i svetlosti. Za popravljanje ukusa hrani mogu se koristiti i suvi plodovi lovora.

Lovor je vrlo otporan na bolesti i štetočine, pa je idealan za sadnju pored osetljivih biljaka.

Trudnice treba da izbegavaju lovor jer može da uzrokuje pobačaj. Otrovan je za pse i mačke.

Možda vam se svidi

Nema komentara