Loading...

BAGREM: Ne lomite ga, lekovit je, ali i OTROVAN!

bagrem

Bilo da ga zovete akacija, kraljevo drvo ili, naprosto, bagrem (Robinia pseudoacacia), svi dobro znate kako ovo drvo izgleda. I znate, rekao nam je davno Đorđe Balašević, da ne treba lomiti bagrenje. Međutim, da li znate koliko je neobična ova biljka? Istovremeno otrovna – i lekovita!

Šta sve ima bagrem?

Bagrem cveta od aprila do kraja maja, pa čak i juna. Cvet treba da se bere neposredno pre otvaranja, a list dok je još mlad. Cvetovi bagrema suše se u senci. Treba ih čuvati u dobro zatvorenoj posudi, jer gube aromu. Bagrem u cvetu krije vitamin C, eterično ulje, šećer, smolu i tanine, a u semenkama proteine, ugljene hidrate, vitamine A, BI, B2, B6 i C, kao i magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, kalijum, natrijum i kalcijum.

Foto: Pixabay

Šta je LEKOVITO na bagremu?

Bagremov med jedna je od najcenjenijih vrsta meda. Smiriće vam nervni sistem, otkloniće nakupljeni stres i omogućiti zdrav san, ako vas muči nesanica. Ovaj med je dobar u lečenju prehlade i fantastično okrepljuje iscrpljeni organizam. Ali, upamtite – čuvajte ga na sobnim temperaturama i van domašaja svetlosti.

Osušeni cvetovi poznati su u narodnoj medicini kao dobar lek. Bagrem i njegovi cvetovi kao čaj odlični su tokom prehlade. Ublažavaju kašalj, snižavaju temperaturu, pa čak mogu da ublaže i reumatske bolove.

Ukoliko imate pojačano lučenje želudačne kiseline i muči vas gorušica, pokušajte da pijete čaj od bagrema. On ublažava i tegobe koje izaziva čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Bagrem je odličan antiseptik – iako su neki njegovi delovi otrovni!

Šta je OTROVNO na bagremu?

Stara kora bagrema je otrovna i treba je se paziti. Ali, treba se paziti i zrelog lista i sirovih semenki ovog drveta. Od njih osetimo slabost, prošire nam se zenice… moguće je i povraćanje, dijareja, slabljenje pulsa, pa i neka vrsta šoka celog organizma.

Ne lomite bagrenje, bez njega će nas vetrovi oduvati…

Možda vam se svidi

Nema komentara