Loading...

VUČJI TRN: Koristili su ga stari Grci, pa što ne bismo i mi

Vučji trn

Vučji trn je visoka samonikla biljka. Reč je o trnovitom grmu kog veoma često viđamo na obali Dunava, ali i u baštama i vrtovima. Izrazito je dekorativan, zbog uskih srebrnatih listova i sitnih narandžastih bobica. Ipak, ne smemo da zaboravimo da je uz to i lekovit.

Poznat je i pod nazivima vukodržica, oblepiha i pasji trn, a može da naraste i do čak šest metara. Kora mu je crvenosmeđa, cvetovi neugledni i zelenkastožuti. Cveta u rano proleće, ali plodovi ostaju da vise na grmu sve do početka zime.

Još u staroj Grčkoj ova biljka se koristila za vidanje rana ratnika i njihovih konja. Jedna antička legenda govori da je krilati konj Pegaz jeo vučji trn i da je zbog toga bio toliko snažan.

Vučji trn
Foto: Pixabay

VUČJI TRN SE NE KORISTI SVEŽ

Plodovi pasjeg trna imaju kiseo i pomalo aromatičan ukus i slab miris. U svežem stanju se ne koriste u ishrani, ali nakon promrzavanja imaju izuzetnu hranljivu vrednost.

Kada se izgubi gorčina, vučji trn je odličan je za kompote, likere, želee… U Finskoj ovu biljku koriste i kao dodatak za hranu za bebe. Može da se koristi i za aromatizaciju vina, piva, osvežavajućih napitaka. Osušeni plodovi su odličan dodatak za začine u pripremi pečene ribe i mesa sa roštilja.

Vučji trn sadrži preko 190 nutrijenata i fitonutrijenata neophodnih za normalno funkcionisanje tela. Bogat je flavanoidima – fitonutrijentima za koje se zna da smanjuju širenje karcinoma, utiču na smanjenje bolova i upala i pomažu u postizanju normalne telesne težine. Sadrži provitamin A, vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, E i K1. Vučji trn u svom plodu krije i obilje karotina i vitamina E i F. Ulje koje se iz njega dobija može da se koristi u lečenju rana, promrzlina, kožnih bolesti, ali i kao pomoćno sredstvo u lečenju nekih oblika raka. Poseduje baktericidno dejstvo.

KAKO SE PRAVI ULJE OD VUČJEG TRNA?

Iscediti sok iz bobica, procediti, suvi ostatak sa semenom samleti u mikseru ili razbiti u avanu tako da se dobije kaša. Kaša se stavi u termos-bocu, prelije se suncokretovim uljem zagrejanim na 60 stepeni u odnosu 1:2 (1 deo kaše, 2 dela ulja). Dobro zatvoren termos se ostavi sedam dana i ulje se potom procedi.

KAKO I ZA ŠTA SE KORISTI VUČJI TRN

  • Suva koža, suve oči, vaginalna suvoća, telesna težina, holesterol, ateroskleroza, tromboza, gastritis, paradentoza…

Uzeti jednu čajnu kašičicu ulja dva puta dnevno, 15 do 20 minuta pre jela. Može se kontinuirano uzimati 6 meseci, a potom se pravi pauza od dve meseca.

  • Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Odrasli i deca iznad 12 godina, treba da uzimaju jednu čajnu kašičicu ulja 2-3 puta dnevno, 20 minuta pre obroka. Vreme primene je 20-28 dana.

  • Maksilarni sinusitis, laringitis i tonzilitis:

Vatu namočiti u ulje i implicirati u nosnu šupljinu ili ukapati direktno u nos 2 do 3 kapi ulja.

Za laringitis navlažiti sluzokožu ždrela uljem ili ispirati grlo mlakom vodom – u 0,5 litara sipati jednu čajnu kašičicu ulja.

Vreme primene tokom dve sedmice dva puta na dan.

Uporedo se preporučuje inhalacija s nekoliko kapi ulja, po 15 minuta, nekoliko puta dnevno.

Vučji trn
Foto: Pixabay
  • Za opekotine, dekubitus, oštećenje kože od radijacije:

Oblozi od zavoja natopljeni uljem.

  • Nuspojave zračenja i hemoterapije pri lečenju karcinoma:

Uzeti pola kašičice 2-3 puta dnevno. Ulje vučjeg trna poboljšava razmenu masti jetre i štiti od hemijskih oštećenja izazvanim nuspojavama lekova. Vreme primene je 2-3 sedmice. Postupak se može ponoviti nakon četiri do šest sedmica.

  • Kožne tegobe (akne, pigmentacija, dermatitis)

Ulje naneti direktno na kožu (samo na mesta koja treba tretirati). Nakon 15 min ukloniti višak ulja vatom. Direktno na kožu smete da nanosite samo ulje bobica dobijeno postupkom hladnog presovanja. Vreme dermalne primene tretmana je četiri nedjelje. Postupak se može ponoviti nakon 4 do 6 sedmica.

VAŽNA NAPOMENA: Nemojte konzumirati Vučji trn ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Možda vam se svidi

1 komentar

  • Marina 3 godine pre Odgovor

    Mene je ulje pasjeg trna spasilo od gastritisa!