Loading...

SITNICA: Deluje KILAVO ali i te kako godi našem zdravlju

Sitnica je baš tako kako i zvuči, mala i neugledna. Jeste da je iz familije karanfila, ali nije ni nalik lepšim rođacima iz ove „kuće“. Njena stabljika polegne po zemlji, ali se veoma razgrana. Ima sitne listiće i još sitnije zeleno-žute cvetove. Nema miris, barem ne sveža, a i suva miriše veoma slabo. Ni ukus joj nije za pohvalu, od gorkog pa do ljutog i slanog.

Za šta je onda dobra sitnica?

Ova biljka veoma uspešno pospešuje izbacivanje viška vode iz organizma, a samim tim olakšava rad srca i čisti krv.

Uz to, kilavica ili sitnica efikasna je za lečenje hroničnih i akutnih upala bubrega, mokraćovoda, mokraćne bešike kao i kod bolnog izmokravanja ili nemogućnosti mokrenja. Sprečava nastanak kamenca u bubregu i bešiki i uspešno razbija postojeći kamenac.

Osim urinarnog trakta ova biljka čisti pluća i disajne puteve. U narodnoj medicini se koristi za lečenje tuberkuloze i hroničnog kašlja.

Čaj ove biljke uzuzetno je dobar i za lečenje kile, otud i naziv kilavica. Takođe, ublažava simptome upale zglobova, reume, gihta, slabosti vida…

Čaj od sitnice

Čaj od kilavice može da se pripremi na dva načina. Prvi podrazumeva da se dve kašičice ove biljke preliju sa 250 mililitara hladne vode, stavi se na ringlu da provri, ohladi i pije. Drugi način pripreme: jedna kašičica kilavice se prelije ključalom vodom, poklopi, sačeka da odstoji i pije dok je toplo. Oba čaja se piju jednom do dva puta dnevno, nezaslađeni.

Sitnica cveta od jula do septembra i u tom periodu koristimo njene zelene nadzemne delove. Kada cvetovi počnu da se otvaraju odsecaju se nadzemni delovi. Treba voditi računa da se ne ošteti koren jer iz njega narednih godina izbijaju nove biljke. Ubrana biljka se očisti od zemlje i suši na promaji i u hladu.

BITNO!

Ne preporučuje se konzumiranje čaja od sitnice u slučaju oboljenja jetre i žuči, posebno kod kamena u žučnoj kesi.

Možda vam se svidi

Nema komentara