Loading...

DUDINJE: Deca se njima igraju, a odrasli se leče

Nekada je svako dvorište imalo svoj dud. I na gradskim ulicama rasli su dudovi čiji bi se opali plodovi ugnjeckali na asfaltu i lepili nam obuću… Stari bi rekli – „tako je to kad ih ne jedete“. I, zaista, ljudi sve ređe jedu dudinje. Deca ih ponekad gricnu, u igri, usput se gađajući njima ili ih kuvajući u malim sudovima na plastičnim šporetima.

A dud, bilo da je beli ili crni, niko od nas ne bi trebalo da zanemari.

Dudinje sadrže prirodne šećere (najviše glukozu), vitamine A, B1, B2, C i K, kao i minerale i dragocena vlakna, a pritom imaju izuzetno malo kalorija. Od minerala najviše ima gvožđa, kalcijuma i mangana. Beli dud je slađi jer ima više šećera, a manje organskih kiselina.

Šta sve leče dudinje?

Zrele dudinje regulišu varenje i čiste organizam. Njihov sok podstiče mokrenje, znojenje kod visoke temperature, a uz to olakšava iskašljavanje i služi za ispiranje kod upale grla.

Dudinje poboljšavaju vid, regulišu apetit, a pomažu i kod hroničnog gastritisa i hepatitisa. Blagotvorne su u lečenju anemije, regulacije metabolizma i sniženja holesterola. Ubrzavaju oporavak organizma posle dugih i teških bolesti, preporučuju se ženama posle porođaja, a koriste se i kao preventiva za mnoga kancerogena oboljenja.

U Kini se kora duda koristi u biljnim smešama za lečenje šećerne bolesti. U zapadnoj Evropi i na Balkanu u iste svrhe koristi se osušeno lišće. U Japanu se iz cvetova duda izrađuje kozmetička krema za odstranjivanje pega i drugih nečistoća na koži.

Dudinje poboljšavaju imunitet, a svi oni koji pate od manjka tečnosti u organizmu treba da dnevno unose jednu šaku dudinja s vodom. Zahvaljujući hranljivim mineralima i vitaminima, dudinje pomažu u lečenju mnogih hroničnih bolesti. Redovnom upotrebom, dudinje pojačavaju apetit i poboljšavaju ceo digestivni trakt. Sokom od dudinje možete izlečiti bolesti kao što su anemija, vrtoglavica, bledilo, insomnija i jako lupanje srca.

Foto: Pixabay.com

Osobe sa sedom kosom mogu da pronađu spas u ovom čudotovornom plodu. Sok od dudinje direktno se nanosi na kosu i povoljno utiče na rast i jačanje dlake, ali sprečava sede.

Šta možemo da pravimo od dudinja?

Čaj od suvog dudovog lišća

Osim dudinja, leti se ubiru i listovi, koji se suše na provetrenom i senovitom mestu. Koriste se i kao dodatak varivima ili pripremljeni kao čaj, pomažu u lečenju šećerne bolesti. Za čaj je potrebno 100 grama svežeg ili suvog lišća, koje se stavi u manji lonac i prelije litrom proključale vode. Zatim se poklopi i ostavi da odstoji desetak sati. Čaj se procedi i pije više puta dnevno kao zamena za vodu.

Recept za sok od duda

U tri kilograma dudinja i dva litra vode dodati 30 grama vinske kiseline.  Sve to ostaviti da odstoji 24 sata, potom procediti pa kuvati zajedno sa šećerom. Kuva se u srazmeri 1:1  sa sokom na blagoj vatri i povremeno se sa vrha skida pena.

Ovaj blagotvorni napitak, može biti jako koristan za sve rekonvalescente, kod težih bolesti, ali i kod oporavka nakon operativnih zahvata. Ubrzaće procese zarastanja rana, sprečiće potencijalne infekcije, te će poboljšati cirkulaciju u celom telu.Možda vam se svidi

Nema komentara