PERŠUN: Čuveni začin je veoma lekovit, a to se zaboravlja

peršun

Peršun je jedna od najzanimljivijih biljaka na našim prostorima. Koristi se svaki njen delić – plod, koren, listovi… Gaji se u baštama, kao začinska biljka, a raste i u ‘divljini’. Prijatnog je mirisa i nije ni čudo što dolazi iz familije štitonoša. Naime, peršun je izuzetno lekovit.

Koristili su ga stari Grci i Rimljani, koji su verovali da se neće napiti ako uz mnogo vina grickaju i peršun. Neki istoričari tvrde da su Rimljani davali peršun gladijatorima pre borbe jer su verovali da im daje snagu, ubrzava reflekse i podstiče snalažljivost. Naše bake se nisu bavile pijanstvima i borbama, ali svakako su znale koliko je ova biljka zdrava.

Peršun nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Posle šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C, pišu Novosti. Osim toga, odličan je izvor i vitamina A i K. Tu su i vitamini B grupe, među kojima i izuzetno redak vitamin B12, veoma važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra… Sadrži i prirodna eterična ulja i flavonide, koji su veoma važni za naše zdravlje.

Za šta je sve dobar peršun?

Peršun je jak antioksidans i diuretik. Podstaći će vaše telo da izbaci štetne materije i zbog toga ćete se osećati mnogo bolje. Uz to, ova biljka je odlična i za cirkulaciju i srčane tegobe, otklanjajući smetnje u protoku krvi.

peršun
Foto: Pixabay.com

Eterična ulja koja se dobijaju iz semena i korena peršuna odlična su za stimulisanja funkcije materice. Ona povećavaju količinu mokraće, a smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije.

Peršun pruža zaštitu od reumatoidnog artritisa. Kod ljudi koji konzumiraju namirnice bogate vitaminom C, poput peršuna, rizik od pojave artritisa tri puta je manji.

Kako se koristi peršun?

Za otečene i upaljene oči: U 300 mililitara vode 2-3 minuta kuvati dve kašike sitno seckanog peršunovog lista. Kada se ohladi, procediti kroz sterilnu krpu ili gazu. Ispirati oči više puta dnevno, a preko noći stavljati obloge. Za oblog je potrebno šest grančica peršunovog lišća, koje pre stavljanja treba dobro oprati. Staviti listove na oči, povezati ih gazom i spavati u zamračenoj prostoriji.

Za pospešivanje mokrenja: Izmešati koren, list i seme, pa sve zajedno sitno iseckati da se dobije pet supenih kašika smeše. Tu mešavinu kuvati pet minuta u pola litra vode. Posle kuvanja ostaviti da odstoji 20 minuta, a zatim procediti i piti po šoljicu tri puta dnevno. Ovaj čaj otklanja i zastoj mokraće kao i otečenost nogu.

Čaj od peršuna protiv artritisa i gastritisa: Koren peršuna (oko 15 grama) iseckati na kockice, ubaciti u 2 dl ključale vode i prokuvati oko 5 minuta. Cedi se tek posle petnaestak minuta. Da bi mogao da ispolji sve lekovite moći potrebno je piti 2-3 šolje dnevno.

peršun
Foto: Pixabay.com

Saveti

  • Svež peršun je bolji od suvog. Ako morate kupiti suvi peršun, probajte da nađete organski.
  • Birajte peršun sa lišćem tamnozelene boje. Izbegavajte žućkaste ili uvenule grane – to je znak da su stare ili oštećene.
  • Svež peršun možete čuvati u frižideru, u plastičnoj kesi. Ako je uvenuo, poprskajte ga sa malo vode, pre nego što ga stavite u frižider.
  • Ako imate višak peršuna, možete ga lako osušiti. Iseckajte ga i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kada se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj flašici na tamnom, hladnom i suvom mestu.
  • Peršun možete i zamrznuti. Zadržaće svoj ukus, ali će izgubiti hrskavost. Možete ga iseckati i takvog držati u posudici u zamrzivaču, pa koristiti kao začin.

Možda vam se svidi

Nema komentara