Loading...

DAN I NOĆ: Ljubičica koja leči i um i telo

Dan i noć

U šetnji po bakinoj bašti često možemo da naletimo na cvet koji svojim šarenilom neodoljivo podseća na dan i noć. Beložućkasti listići, zajedno sa onim tamnoljubičastim, cvetno su predstavljanje obdanice i noći. Reč je o trobojnoj ljubičici (Viola tricolor) koja je poznata i kao dan i noć, ali i kao maćuhica, milovanka, pa čak i sirotica.

Uprkos ovom poslednjem nazivu, ova zeljasta biljka je sve samo ne siromašna. Naime, dan i noć je veoma lekovit cvet. Naravno, kao i kod drugog bilja, lekovitija je divlja vrsta od one gajene u bašti. Divlji dan i noć raste uglavnom po obodima šuma, livadama i pašnjacima. Cveta od aprila do jula, a u fazi listanja i cvetanja bere se nadzemni deo biljke koji je izuzetno lekovit. U lekovite svrhe možete koristiti i samo cvet, ali ga ostavite da se prosuši na promajnom mestu.

Za šta je sve dobar cvet dan i noć?

Dan i noć se koristi u obliku čaja, sirupa, obloga i tečnosti za ispiranje. Međutim, savet je da tretman trobojnom ljubičicom ne traje duže od 4-6 sedmica, jer može da se javi mučnina.

Sirotica je najpre odlična za tretiranje mnogih kožnih bolesti, naročito onih koje su praćene svrabom. Razne vrste ekcema, ujeda insekata, alergija, pa čak i žvale na usnama možete lečiti pomoću ove biljke. Dan i noć je odličan i kao sredstvo protiv pojačanog znojenja, a uz to je i odličan diuretik. Pojačava izlučivanje mokraće i izbacivanje peska iz žučne kese i bubrega. Takođe, ova biljka ublažava tegobe koje izazivaju disajne bolesti, kao što su hronični bronhitis i plućni emfizem.

Dan i noć
Foto: Wikipedia

Kako se koristi dan i noć?

Ukoliko pomešate cvet dan i noć sa medom dobićete odlično sredstvo za brzo zarastanje rana. Dovoljno je da sa jednom kašikom meda pomešate prstohvat sušenih cvetova koje ćete prstima umrviti i dobiti prašak. Na ranu se nanosi tanak sloj smese i posle 2-3 sata se ispere mlakom vodom. Kada se rana potpuno osuši ponovi se postupak i tako tri puta dnevno.

Čaj od trobojne ljubičice pravi se tako što se 4 kašike sušenih cvetova preliju sa četvrt litra ključale vode. Poklopi se čaj i ostavi se da odstoji 10 minuta, a potom se procedi.

Ovim čajem možete redovno umivati lice i to će vam pomoći u tretmanu bubuljica i mitisera. Kritična mesta pokvasite čajem dva puta dnevno i ostavite desetak minuta da se osuši, pa isperite čistom mlakom vodom.

Čaj može i od mleka

Ovim čajem možete čistiti i dečiju kožu, pa čak i kožu odojčadi kod kojih se pojavi alergijska reakcija na neke od sastojaka u ishrani. Samo je potrebno dodati čaj dečijoj hrani umesto vode.

Čaj od cveta dan i noć dobar je i za srce i krvne sudove, kao i za izbacivanje šlajma.

„Čaj“ možete skuvati i sa mlekom. Šolju napunite do pola sa sušenim cvetovima, pa prelijte vrelim mlekom da bilje ogrezne. Sačekajte petnaestak minuta uz povremeno mešanje, pa procedite i popijte.

Možda vam se svidi

Nema komentara