Loading...

NEVEN: Večno lep cvet pravi je raj za naše zdravlje

Nema osobe koja nije čula za neven, čak i oni koji ne poznaju cveće vrlo dobro znaju za ovaj „osunčani“ cvetak koji su nam bake u amanet ostavile.

Još davne 1880. godine naš proslavljeni pesnik i lekar čika Jovan Jovanović-Zmaj dao je svom listu za decu naziv „Neven“, pretpostavlja se – u nameri da bude dugovečan. Reč je o jednom od najstarijih časopisa na tlu Evrope, pa nam još veći ponos budi činjenica da je naziv dobio po jednom od najlepših cvetova.

 

NEVEN – cvet koji je lepotom osvojio svet

 

U Evropu je došao u 12. veku i to sa Mediterana na koji je dospeo iz zapadnih delova Azije. Na tom putešestviju uspeo je da osvoji ceo svet svojom lepotom. Odakle god da nam je došao, poznato je da žuto-narandžasti cvet mnogi narodi upotrebljavaju u lekovite svrhe.

Cvet, kao i list nevena, imaju dosta izuzetno lekovitih sastojaka pa ga zbog toga mnogi nazivaju čarobnom biljkom. Naše bake su pažljivo uzgajale lepo narandžasto cveće u svojim baštama, a onda su od maja pa sve do kasne jeseni brale cvetiće i listiće koje su sušile i čuvale za pripremu čajeva i raznih melema u obliku masti, krema, ulja…

Foto: Pixabay

Neven se odvajkada najviše koristio u dermatologiji jer njegovo protivupalno dejstvo pomaže u zaceljivanju rana. Pomaže kod svake upale kože, akni, ekcema, osipa, posekotina, modrica, pa čak i kod uboda insekata. Uz to, dobar je i kao sredstvo za umirenje grčeva, smirivanje tegoba astme, kašlja, lupanja srca i kao lek protiv nesanice.

Čaj od nevena dobar je za bolesti jetre, slezine, probleme u želucu, kao i protiv rahitisa i krvarenja iz materica. Mlak čaj se koristi za obloge za poboljšavanje vida, dok je hladan čaj od ove biljke dobar za ispiranje očiju kad konjuktivitisa, kao i za smirivanje desni posle vađenja zuba.

Bake kažu da je neven dobar i protiv zatvora, žutice, raznih stomačnih bolesti, kao i za rešavanje problema žučne kese.

Sirup od nevena

U teglu staviti 10 kašika lišća od nevena i preliti sa 2 kašike alkohola i litrom vode. Ostaviti da odstoji 24 sata. Teglu često mućkati. Posle 24 sata procediti i u tečnost staviti toliko šećera koliko težinski ima tečnosti.

Kašičica ovog sirup dobar je lek protiv nervoze, grčeva u želucu, zujanja u ušima i glavobolje.

Krema od nevena

Sitno iseckati sveže cvetove nevena i pomešati sa kokosovim uljem. Smesu blago zagrejati, pa ostaviti da se ohladi. Ukoliko je krema pregusta, razrediti je sa malo drugog baznog ulja.

Kremu koristiti za lečenje proširenih vena, kožnih infekcija, ekcema, atletskih stopala i drugih tegoba.

Možda vam se svidi

Nema komentara