Loading...

MED I PČELINJI PROIZVODI: Saznajte šta je šta i čemu služi!

Med i pčelinji proizvodi koriste se odvajkada. Ipak, kao da smo se malko odrodili od njih. Vreme je da im se vratimo i naučimo – šta je šta i čemu služi.

Stavljamo med u čaj, koristimo ga ponekad za kolače, na svakom sajmu se oduševimo i kupimo teglu. Posle zaboravimo na med – sve dok nas ne napadne prehlada. Onda oblažemo grlo sirupastim nektarom i sećamo se kako su nam bake govorile – koristi med kao hranu da ga ne bi koristio kao lek.

Odavno smo smeli sa uma šta je za šta dobro.

Vreme je da se vratimo korenima i da iznova naučimo šta nam je potrebno da bismo bili srećni i zdravi.

MED SE JEDE OD DAVNINA: Kako je sve počelo

Stari Asirci su koristili med i uzgajali pčele. Egipćani su koristili vosak i propolis za balsamovanje leševa, a pčela je poštovana kao posebna poruka bogova. Grci su koristili primitivne košnice, a otac savremene medicine – Hipokrat – preporučivao je med kao lek. Rimljani su dimom umirivali pčele, a proizvodi od meda su i te kako bili zastupljeni.

Ipak, najbolji poznavaoci pčelarstva su Sloveni. Smatra se da su oni tehnologiju gajenja pčela prenosili sa kolena na koleno, kao veliku tajnu. Vremenom su postali glavni trgovci meda i voska, kao i medovine (vina od meda) i raznih lekovitih proizvoda.

Pčelarstvo je u Srbiji oduvek bilo veoma poštovano. Kralj Milutin je pčelare oslobađao služenja vojske, a car Dušan je odsecao desnu ruku onima koji bi se drznuli da lažiraju med i vosak.

Nažalost, od naroda koji je živeo od pčela i meda postali smo sušta suprotnost. Srbija je poslednja u Evropi po potrošnji meda. Godišnje utrošimo svega 400-600 grama po čoveku.

Foto: Wikipedia.com/Ванилица

Da napokon naučimo šta je šta

Nauka kaže da pčele stvaraju direktne i indirektne proizvode, ali da su obe vrste korisne za čovečanstvo. Indirektnim proizvodom smatra se njihova opračivačka delatnost. Direktni proizvodi su bitniji nama kao potrošačima i vreme je da saznamo napokon šta je šta i čemu služi.

MED

Od malih nogu znamo da je med glavni proizvod pčela. To smo naučili još kad su počeli da nam kupuju med u onim blesavim medama sa špicastim kapicama koje su bile neka vrsta cucli. Da bi med bio kvalitetan, prema pravilnicima EU i Srbije, može da sadrži do 20% vode, do 5% saharoze (izuzev bagremovog i šumskog koji mogu imati do deset odsto) i do 78% redukujućih šećera. Da biste prepoznali prirodan med dovoljno je da vidite da li kristališe. Tim procesom prirodni medovi sami sebe čuvaju od spoljnih uticaja.

Med se koristi i kao hrana i kao lek. Dnevna potreba organizma je onoliko grama koliko čovek ima kilograma. Tu količinu treba podeliti u tri obroka i to uzimanjem ispod jezika ili rastvaranjem u mlakoj vodi.

U Srbiji je jedan od najzastupljenijih bagremov med. On je najslađi i najsporije kristališe. Lak je za probavu i preporučuje se deci i ženama, a posebno trudnicama. Pomaže i kod nesanice, napetosti i nervoze. Livadski med je bogatiji u vitaminima, pa je dobar za adolescente, starije ljude i rekonvalescente, dok tamniji šumski med sadrži najviše minerala pa je dobar za studente i naučne radnike. Lipov med je bistar i blag. Koristi se za ublažavanje prehlada i upala disajnih organa. Jača metabolizam i smiruje grčeve. Ipak, ne treba da se daje osobama koje pate od kardiovaskularnih oboljenja.

Foto: Pixabay.com

VOSAK

Zvuči malo neprijatno kad vam kažemo da je to sekret voštanih žlezda pčela radilica, ali svi veoma dobro znamo koliko je koristan. Pčelice ga koriste za izgradnju saća, a ljudi u čak četrdesetak grana lake i teške industrije.

MATIČNI MLEČ

Mlečno-bela smesa je prilično gorkastog ukusa. Međutim, bogata je važnim organskim kiselinama, vitaminima, hormonima i mineralnim materijama. Šezdesetih godina 20. veka mleč se smatrao eliksirom mladosti, jer utiče na regeneraciju polnih žlezda.

PROPOLIS

Pravi se od voska i smolaste materije koju pčele unose iz prirode i on štiti košnicu od spoljašnjeg uticaja. Propolis je jedino dezinfekciono sredstvo kojim se pčele bore protiv bolesti i štetočina. Ljudi ga koriste za lečenje kožnih oboljenja. Sanira sve – od ekcema, bradavica, hemoroida, preko gljivičnih oboljenja i dezinfekcije usne duplje. Propolis sprečava paradentozu, sanira gastritis, kao i čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Priprema se u obliku alkoholnog ili vodenog rastvora ili u obliku namaza sa biljnim uljem. Zbog voska koji sadrži on prekriva ranu i fizički je štiti od spoljnih uticaja i kontaminacije. Ubija bakterije i jača imunitet organizma.

POLENOV PRAH

Nema šta ne sadrži – vitamine, hormone, minerale, šećere, fermente, esencijalne kiseline… Neophodan je za rast i razvoj pčela, a nama za poboljšanje imuniteta. Jako je važno da naučite da pravilno pripremate i konzumirate polen. Ako ste u mogućnosti, nabavljajte sirovi polen jer je on najbolji za vaše zdravlje.

Kako konzumirati polen?

Jednu supenu kašičicu polena razmutiti u mlakoj vodi uveče i ostaviti da odstoji najmanje 8 sati. Napitak možete da zasladite, promešate i popijete. Predlog je da ga zasladite medom i dodate do 15 kapi propolisa.

Foto: Wikipedia.com/ Atanas.angelov.12

PERGA

Pčele deponuju polen u ćelijama saća, a potom ga oplemene. Dodaju mu kvasce, enzime, fermente i onda ga konzervišu medom. Takav polen naziva se PERGA ili PČELINJI HLEB i on je nekoliko puta vredniji od običnog.

U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, koji naročito jača zidove krvnih sudova. Zato je perga najbolji lek za kardiovaskularne bolesti i anemiju. Koristi se i za ubrzan rast organizma i učvršćivanje kostiju, kao i u lečenju alkoholozma i nervnih oboljenja. Koliko je perga vredne i važna govori i njena cena – do jedan evro po gramu!

Perga se konzumira kao slatkiš, ali ne više od pola kafene kašičice za odrasle osobe. Ne žvaće se, već se topi u ustima. Može da se koristi i zajedno sa matičnim mlečom i propolisom.

Foto: Pixabay.com

SAĆE

Med u saću je dosta skuplji od običnog tečnog meda. Njegova proizvodnja iziskuje više posla i znanja. Odsečena parčad saća koje je puno meda stavlja se u tegle i puni vrcanim medom, najčešće bagremovim.

Odlično je sredstvo za prevenciju, ali i lečenje prehlade. Jača imunitet, doprinosi dezinfekciji usne duplje, a smanjuje i pojavu karijesa i naslaga kamenca.

Preporučuje se da se vosak iz meda žvaće bar četiri sata dnevno pa da se ispljune. Za lečenje blažih infekcija dovoljan je i jedan dan.

PČELINJI OTROV

Možda nikada to ne biste rekli, ali otrov kojim pčele brane svoje gnezdo od neprijatelja mi i te kako koristimo. Zapravo, pčelinji otrov je sve zastupljeniji – u humanoj medicini. Najpre se koristio za lečenje išijasa, upale zglobova, spondiloze… Danas se, kao alternativni lek, koristi u lečenju zavisnosti od alkohola i narkotika, kao i u sanaciji kancera, side, Parkinsonove bolesti i multiple skleroze.


Napravite ELIKSIR za imunitet

Uzmite 80g polena i pomešajte ga sa 1kg kristalisanog meda. Dodajte 4-10g matičnog mleča.

Ovaj proizvod regulisaće vaš metabolizam i jačaće organizam.

Možda vam se svidi

Nema komentara